Gaston de Jong. foto Erik Eggens
Gaston de Jong. foto Erik Eggens

TON: 'Sociale partners worden overvraagd'

Opinie

BredaVandaag.nl biedt politici, ondernemers en direct betrokkenen de kans hun mening te geven over de Toekomst van Breda. Vandaag in aflevering 1, de opinie van Gaston de Jong, fractievoorzitter van Trots op Nederland.

OPINIE - Hoewel de exacte omvang van de bezuinigingsopdracht voor Breda nog niet bekend, dit is immers afhankelijk van de keuzes die de nieuwe regering na 9 juni 2010 gaat maken, is het al wel duidelijk dat het om een zodanig groot bedrag gaat dat er niet alleen de komende raadsperiode, maar ook daaropvolgende de raadsperiode flink bezuinigd zal moeten worden.

Inmiddels is het coalitieakkoord @Breda gepresenteerd dat ziet op de raadsperiode 2010-2014. In dit akkoord wordt voor € 50 miljoen geïnvesteerd en voor € 28 miljoen bezuinigd. De investeringen zijn uiteraard een goede zaak, maar waar zit de pijn van de bezuinigingen? De coalitie heeft er gelukkig voor gekozen de bezuinigingen niet af te wentelen op de burgers en ondernemers. De pijn komt voor € 18 tot 20 miljoen bij de gemeentelijke organisatie te liggen, daarnaast wordt er € 5 miljoen bezuinigd op subsidies en wordt er € 5 miljoen minder uitgegeven door op intensivering van de arbeidsparticipatie (dit is de uitstroom van bijstandsgerechtigden naar de arbeidsmarkt). De laatstgenoemde bezuiniging is alleen maar een goede zaak en mag geen pijnpunt genoemd worden.

De voornaamste pijn ligt dus bij het ambtenarenapparaat, op de bedrijfsvoering moet € 8 -10 miljoen bezuinigd worden en de nog te voeren kerntakendiscussie moet ook nog eens € 10 miljoen gaan opleveren. Met de vraag hoe de coalitie dit denkt te bewerkstelligen zijn we gelijk uitgekomen bij de vraag wat de politiek en de sociale partners (de burgers, de ondernemers en maatschappelijke organisaties) van Breda zelf kunnen doen. De coalitie gaat er immers vanuit dat in samenspraak met de politiek en het ambtenarenapparaat de sociale partners vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid en gebruikmakend van de moderne communicatiemedia hun verantwoordelijkheid nemen, waardoor de gemeentelijke organisatie meer vraaggericht kan gaan werken, en de kerntakendiscussie nader ingevuld kan worden. Gelet op de gevraagde cultuuromslag op korte termijn en het huidige gebrek aan instrumenten om een en ander in goede banen te leiden, ben ik eerlijk gezegd bang dat de sociale partners overvraagd worden en dat deze bezuinigingspost, zoals de coalitie die voorstaat, geen doorslaand succes gaat worden.

Is dat een ramp? Begrotingstechnisch zal dit inhouden dat er nog aanvullende maatregelen genomen moeten worden, waardoor er nog een paar projecten in de ijskast gezet zullen worden. Maar voor het overige is het geen ramp. Hier en daar zal er binnen het ambtenarenapparaat nog best wel een efficiëntieslag te maken zijn. En onder invloed van het aantrekken van de economie en de toenemende vraag op de arbeidsmarkt, als gevolg van de vergrijzing, in combinatie met een vacaturestop, zal de omvang van het ambtenarenapparaat van zelf wel gaan afnemen. Dit zal dan niet in 4 jaar gebeuren maar in 8 jaar en zonder dat er dure uitkeringen betaald hoeven te worden.

In het coalitieakkoord worden de zwakste in de maatschappij ontzien en wordt het ondernemersklimaat versterkt waardoor de werkgelegenheid zal toenemen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de toekomst nog volop mogelijkheden biedt en dat Breda sterker uit de crisis zal komen.

Dit opinieartikel is van de hand van Gaston de Jong, fractievoorzitter van Trots op Nederland in de Bredase gemeenteraad.