De vrijheidstrein deed het station in Breda aan foto Fieke van Doremalen
De vrijheidstrein deed het station in Breda aan foto Fieke van Doremalen

Trein laat reizigers stilstaan bij bevrijdingsdag

Nieuws bevrijdingsdag

CENTRUM – Kunstwerken bekijken of debatteren in de trein; dat kan in de vrijheidstrein die van 31 maart tot en met 5 mei door heel Nederland rijdt, in aanloop naar Bevrijdingsdag. Donderdagochtend deed de trein het station van Breda aan.

“De vrijheidstrein was een ouderwetse trein uit 1965. Het voertuig heeft nu een complete metamorfose ondergaan en is een rijdende expositie geworden”, vertelt Hidde van den Hondel. Hij is een van de twee treinbeheerders namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het Nationaal Comité wil samen met de NS mensen stil laten staan bij het thema ‘vrijheid’. “Mensen zijn er zich niet altijd van bewust, maar wij hebben het hier heel erg goed. Er zijn gebieden op de wereld waar het helemaal misgaat en we hopen dat daar ook aan gedacht wordt”, vertelt Van den Hondel.

In het voertuig, dat op 31 maart officieel werd geopend door prins Willem-Alexander, hangen verschillende televisieschermen waarop stukjes film uit oorlogsgebieden worden vertoond. De stoelen zijn bekleed met teksten over vrijheid en er wordt muziek gedraaid. Ook is er onder andere een theaterruimte. Elke zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur staat de vrijheidstrein stil op een station in Nederland en wordt het theater in gebruik genomen.

In de trein is ook een expositieruimte waar kunstwerken bewonderd kunnen worden. De stukken hebben als thema ‘Niet weggooien’. Ze komen uit musea, maar ook van mensen die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. Alles heeft een eigen verhaal dat op een kaartje bij de stukken te lezen is.

“Vanavond is er weer een debat tussen studenten en politici en afgelopen week speelde er zelfs een band in de trein; er wordt genoeg georganiseerd.” Donderdag rijdt de trein verder van Breda naar Rotterdam en zal eindigen in Groningen.

De complete route van de trein is te zien via deze link.