John Stubenitsky. foto Erik Eggens
John Stubenitsky. foto Erik Eggens

Opinie Stubenitsky: 'Minder geld naar CO2-reductie'

Opinie

BredaVandaag.nl biedt politici, ondernemers en direct betrokkenen de kans hun mening te geven over de Toekomst van Breda. Vandaag in aflevering 3, John Stubenitsky, fractievoorzitter van Leefbaar Breda. Hij stelt voor dat elk raadslid zijn deel van de bezuinigingen voor z'n rekening neemt. En vindt dat er minder aan CO2-compensatie gedaan moet worden.

Breda moet ongeveer 30-40 miljoen euro bezuinigen om de komende jaren rond te komen. Dat is dan ongeveer 1 miljoen euro per raadslid. Aangezien ik een éénmansfractie vorm en dus 1/39e van de raad uitmaak zal ik mij beperken tot 1/39e deel van de bezuiniging.

De gemeente Breda geeft per jaar 2,3 miljoen uit aan vermindering van de CO2 uitstoot (bron Raadsgriffie en begroting 2010). Nu is de invloed van CO2 op de opwarming van de aarde nogal omstreden. Er zijn net zoveel bewijzen dat er een verband is, als bewijzen dat er géén verband is, ja onderzoeken diep in het ijs hebben geologisch materiaal opgeleverd dat laat zien dat er verband is tussen CO2 stijging en stijging van de temperatuur. Als het warmer wordt, stijgt het CO2 gehalte. Alleen dat gebeurt 800 jaar later. 80 gigaton CO2 wordt veroorzaakt door de oppervlakte van de oceanen en 7 gigaton door menselijke invloeden. De zonneactiviteit bepaalt voor een groot deel de temperatuur op aarde. Tot 1940 stijging zonneactiviteit en stijging van de temperatuur

1940 – 1979 vermindering zonneactiviteit en in deze periode, ondanks enorme industrialisering een daling van de temperatuur.

Er is de laatste tijd nogal wat onrust omtrent de betrouwbaarheid van VN-klimaatinstituut IPCC. Vervalste rapporten omtrent opwarming oceanen, onjuiste informatie over het smelten van gletsjers in de Himalaya en ga zo nog maar even door.

Dezelfde milieuflaters zijn te lezen in het rapport van de Stichting Natuur en Milieu (Het verborgen klimaateffect van biobrandstoffen) dat stelt dat en een enorme behoefte is aan extra landbouwgrond. Hierdoor verdwijnen natuurgebieden en komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij, die het gunstig effect van biobrandstoffen geheel teniet doen

Voor mij voldoende onzekerheid om te twijfelen aan de noodzaak van dure (2,3 miljoen per jaar) vermindering van de uitstoot CO2. Zouden de Al Gore verzinsels toch waar zijn, moeten we ons afvragen wat de invloed van vermindering van CO2 van 170.000 inwoners van Breda slechts een zandkorreltje zijn in de enorme zandbak van bijna 7 miljard mensen die de wereldbevolking vormen.

Kortom, ik stel voor om die 2,3 miljoen euro, die nu uitgegeven wordt aan vermindering CO2 uitstoot, minimaal te halveren.

Dit opinieverhaal verwoordt de mening van John Stubenitsky, fractievoorzitter van Leefbaar Breda