Afbeelding

Voor een jaar woningbouwverbod in Brabantpark

Politiek

BRABANTPARK – Het college van burgemeester en wethouders stellen voor een jaar lang geen bouwvergunningen af te geven voor Brabantpark. Hiermee wil b&w ‘ongewenste’ bouwontwikkelingen in de wijk tegengaan.

Het college wil door middel van een voorbereidingsbesluit voorlopig alle toekomstige plannen stilleggen. Ze stelt aan de gemeenteraad voor om op tien locaties in Brabantpark de rem op bouwontwikkelingen te zetten.

Het voorbereidingsbesluit spitst zich toe op tien gebieden namelijk aan de Teteringenstraat, Wilhelminasingel, Bastionstraat, hoek Mgr. Leytenstraat/Hooghout en nog zes locaties gelegen aan de Teteringsedijk

Volgens het stadsbestuur is het bestemmingsplan sterk verouderd en biedt het te veel ruimte aan woningbouwinitiatieven. Normaal gesproken wordt een plan om de tien jaar aangepast. Op dit moment wordt de gebiedsvisie Brabantpark vastgesteld en die vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan.

Nu is er geen maximum gesteld aan de hoeveelheid te bouwen woningen, er is niet bepaald waar wel en waar niet gebouwd mag worden en de huidige mogelijkheden voor woningvermeerdering en –splitsing vindt het college ook ongewenst. Woningen kunnen zo op achterterreinen gebouwd worden waardoor het woongenot van buren kan worden aangetast.

“Het plan is ouder dan 15 jaar en daarom aan vervanging toe. De bedoeling is de nieuwe ideeën binnen een jaar in het bestemmingsplan zichtbaar te maken”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Kleinschalige ontwikkelingen, zoals een dakkapel en aan- en uitbouwen, kunnen wel gewoon blijven doorgaan. Per aanvraag maakt de gemeente een afweging of het verzoek past binnen het karakter van die nieuwe visie en dus of de bouwvergunning verleend kan worden.

De bouwplannen aan Beverweg 110, Koraalstraat 64 en de herontwikkeling Molenkwartier houdt het college buiten het voorbereidingsbesluit, omdat die al in gang zijn gezet.