Push won zondag 18 april ruim van Groningen. Het werd 7-2. foto Guido van der Kroef
Push won zondag 18 april ruim van Groningen. Het werd 7-2. foto Guido van der Kroef

Groningen maakt het Push één helft lastig

Hockey

BREDA – Alle ingrediënten waren aanwezig zondagmiddag aan sportpark Heerbaan. Het zonnetje scheen, de temperatuur was aangenaam en de supporters waren dientengevolge in grote getale komen opdagen. Toch duurde het lang voordat ook het laatste ingrediënt daar aan toegevoegd kon worden: een overwinning voor Push .

Met het oog op de gedeelde eerste plaats, werd er her en der gerept dat de dames van Push aan hun doelsaldo zouden gaan werken. Na de openingstreffer van Sabine Mol had het daar even alle schijn van, maar al snel veranderde dit beeld.

Push leek te worstelen met het gegeven dat er veel doelpunten werden verwacht. Het kwam niet in het eigen spel en speelde zo de bezoekers in de kaart. Groningen kwam op gelijke hoogte en later zelfs op een 1-2-voorsprong. Al moest het hier voor in protest bij de scheidsrechter die de treffer in eerste instantie ten onrechte afkeurde.

Push kreeg in de eerste helft nog wel kansjes om de score weer gelijk te trekken, maar de zuiverheid en finesse ontbrak om de Groningse defensie te verontrusten.

Na de rust werd al snel duidelijk dat er een compleet ander Push in het veld stond. “Het was ook de eerste keer dat ik in de pauze niet rustig ben gebleven”, aldus coach Niels Thijssen. “Het was namelijk niet Push dames 1 dat ik zag spelen”, verklaarde hij. De dames beseften dit en speelden opeens wel frank en vrij.

Het was Hannah Lemmens die veel vrijheid kreeg, daarvan profiteerde en met een hard backhandschot de beide ploegen weer naast elkaar zette. Push was niet van zins het daar bij te laten en dwong de bezoekers ver terug.

Wel kreeg Groningen na de gelijkmaker een prima kans op opnieuw de leiding te nemen. Tien minuten na rust mochten de Groningse dames namelijk een strafcorner nemen wat uiteindelijk leidde tot een penibele situatie voor het doel van Claire Hendriks.

Daarna was het gedaan met het verzet van de Groningers en begon de aanvalsmachine van Push te lopen. De thuisclub reeg de strafcorners aan elkaar. Het was dan ook een variant die de 3-2 betekende. Saskia Gooskens was verantwoordelijk voor de treffer.

De vierde treffer was van Maartje van der Vis. Ze zag haar inzet in eerste instantie gestuit worden, maar draaide zich vrij en schoot alsnog binnen. Push’ vijfde treffer ontstond na wederom een corner. Gooskens tikte de bal in de carambole binnen. Even daarvoor kwam Groningen nog goed weg toen er een bal op de paal belandde.

De jeugdige Floor Ouwerling zat knap bij een afgeslagen bal en tikte deze van dichtbij binnen voor de 6-2. Maar het dessert van de middag kwam van Sabine Mol. Push kreeg net als een week eerder een strafcorner te nemen na het laatste fluitsignaal. “Eentje nog, voor het publiek”, klonk het van langs de lijn. Mol gaf hier gehoor aan en schoot de 7-2-eindstand op het scorebord.

“Het is misschien een cliché, maar de week na een topper is altijd lastig”, verklaarde Thijssen de zwakke eerste helft. “En het doelsaldo zit in het achterhoofd, dat had blijkbaar toch invloed.” Thijssen benadrukte verder dat hij helemaal niet bezig is met het aantal goals: “We moeten gewoon de taken uitvoeren.”

Met nog drie duels te gaan, staat Push nog altijd eerste. Hoewel in puntenaantal gelijk aan MOP, scoorde Push zes doelpunten meer. En dat kon na de laatste speeldag wel eens beslissend zijn.