Het verwerken van de uitslagen tijdens de verkiezingsavond. Links Irène Verkuylen, rechts André Lips. foto Jorgen Janssens
Het verwerken van de uitslagen tijdens de verkiezingsavond. Links Irène Verkuylen, rechts André Lips. foto Jorgen Janssens

Analyse: Terugtreden Lips was te verwachten

Analyse, Politiek

ANALYSE – André Lips treedt terug als fractievoorzitter van de het CDA in Breda. Volgens de voorman is de aanhoudende negatieve publiciteitsstroom de aanleiding.

Toch zal dat niet de enige reden zijn voor zijn terugtreden. Natuurlijk kreeg Lips het een en ander over zich heen nadat hij beschuldigd werd van mogelijke belangenverstrengeling vanwege zijn bestuursfunctie bij NAC.

Ook de verkiezingsuitslag moet hebben meegespeeld. Het CDA moest de afgelopen verkiezingen weer een stapje terug zetten, mede omdat Lips het in vergelijking met de lijsttrekkers van andere partijen minder goed deed. CDA-icoon Janus Oomen scoorde als lijstduwer wel heel goed.

De resultaten tijdens de verkiezingen gaven de interne strijd goed weer. De nieuwe man Lips, tegen de vertrekkende man Oomen. De laatste gaf meerdere malen aan graag door te willen gaan als wethouder, maar vond daarvoor geen gehoor binnen de partij, ondanks zijn populariteit.

Het gaf de stammenstrijd aan. In de weken na de verkiezingen werd duidelijk dat Lips zelf ook graag plaats had genomen op een wethouderszetel. Zijn kandidatuur zorgde echter voor weinig enthousiasme bij de andere coalitiepartijen, waarna Bob Bergkamp uit de hoge hoed kwam.

Lips lijkt daarna de conclusie te hebben getrokken dat er voor hem geen rol is weggelegd in de Bredase politiek de komende vier jaar. Aan het CDA nu de afweging om een nieuwe weg in te slaan, waarschijnlijk met Irène Verkuylen als meest voor de hand liggende fractievoorzitter.

Lips blijft wel in de raad, maar zal genoegen nemen met een rol in de schaduw. En dat is anders dat hij zich zal hebben voorgesteld.