Eerst verkennen en dan een hapje Napoleon

Economie

Het drupt en de eenzame bezoeker staat even stil. Kijkt en ruikt. Tast even af. “Ik ben aan het kijken. Morgen kom ik zeker wat eten.” Smaakvol Breda is begonnen. Nog tot zondagavond tien uur duurt het proeffestijn in het ChasséPark.

BREDA – Het recept is simpel. Men neme een snufje hotel, een flinke schep restaurant en een toefje catering met een garnering van interieur, en een vleugje hospitality.

Bent u daar nog? Welkom op Smaakvol Breda, volgens eigen zeggen een van de grootste culinaire happenings van het land. Achter het Breda’s Museum schuifelen de bezoekers aan dit culinaire luilekkerland langs tenten, het tijdelijke betaalmiddel turfje op zak.

Napoleon voor vier turfjes
Napoleon van huisgemarineerde zalm. Studenten van de NHTV schotelen het hun gasten voor. Dat zijn er nog maar een paar, zo aan het begin van de vrijdagavond. Het zal met het weer te maken hebben. De regen druppelt, nadat het eerder met bakken naar beneden kwam. “Jammer”, zegt docent Eric Andersen van de school. Hij kan er ook niets aan doen. En die zalm met Napoleon? “Een taartje met daarop gefrituurde preireepjes.” Vier turfjes moet je er voor afrekenen. Vier euro dus.

De school presenteert haar kunnen zo aan Breda. Een paar turfjes verder staat ‘t Arendje. Ook hier zalm. Gerookt. Op de Oklahoma Joe. Da’s een soort barbecue die oogt als een stoomtrein. Jos Blom staat aan het fornuis. Hij heeft het even niet zo naar zijn zin. Parkeerbon. “Da’s in Den Bosch beter. Maar daar bestaat het evenement ook al langer.” ’t Arendje is gespecialiseerd in inrichting en de Oklahoma Joe. “Daar rook je palinkjes in.” Of zalm dus. De partyservice heeft ook beton van plastic. “Til je zo op. Ook handig in vervoer.”

Snert en Bali
Meneer Scharrenberg woont in het ChasséPark. Hij vindt Smaakvol leuk. “Maar die tent recht voor mijn huis niet.” Hij kijkt even rond. Snuffelt. “Morgen gaan we zeker ergens eten. Nu kijken we, even verkennen.”
Scharrenberg is ervaringdeskundige. Twee tot drie keer in de maand eet hij wel buiten de deur. Hij bladert door het boekje met deelnemers.
“Upstairs. Vooral lekkere snert in de winter.”
“Bali. Komen we wel vaker. Heel bekend natuurlijk.”
“Orange. Da’s om de hoek.”
“Casino. Vaak even voor een klein hapje voor een voorstelling.”
“Hotel Brabant. Ik zag net dat ze daar ook een brunch hebben. Dat gaan we eens proberen binnenkort.”

Kreeft voor echte Bredanaars
Zo heeft Ruud Cremer ze graag. Cremer is manager Food & Beverage bij Amrath Hotel Brabant, zoals het volledig heet sinds een tijdje. De baas van het eten en drinken, op z’n Nederlands. “Met onze menu’s proberen we echte Bredanaars binnen te krijgen. We hebben kreeft gehad, en deze maand mosselen. De kreeft liep goed hoor.” Op Smaakvol presenteert het hotel eenden- en ganzenlever. “Dat staat normaal niet op onze kaart.” Cremer steekt nog maar eens een kaarsje aan. Het is droog. Eindelijk.

Buurman Dré de Jong gaat caterend door het leven met Bourgondia. “Bourgondische gastvrijheid willen we laten zien.” Hoe kan het ook anders met zo’n naam.
Kalfs saltimboca met risotto biedt Bourgondia. Voor twaalf Turfjes als hoofdgerecht. “Speciaal bedacht voor deze dagen”, zegt de directeur. Hij verzorgt feesten tot wel duizend personen. “Maar ook deze schaal hoor.” Bourgondia heeft hier tien tafeltjes binnen en buiten.

Kwarteldijtje
Onderweg van voorgerecht naar hoofdgerecht is Petra Huijser. De Bredase hapte in een gebraden kwartelfilet bij Parc. “Een kwarteldijtje eigenlijk meer”, zegt ze. De porties hadden wel wat groter gemogen, wat haar betreft. “Dit kon in een hap als je je best deed.” En dat voor vijf turfjes. Ze eet wel vaker buiten de deur. “De volgende gang? Lichtgepekelde speenvarkensrugfilet, bij de Egelantier.”

En dat is precies de bedoeling van deze culinaire hapjesmarkt. Hapje hier, gerechtje daar. Smaakvol. Nog tot zondagavond dus.