FC Twente won met 0-2 bij NAC en is kampioen. Voor NAC zit het seizoen er op. foto Peter Visser

Twente kampioen, seizoen NAC voorbij

BREDA- Het is NAC zondag niet gelukt om FC Twente van het kampioenschap af te houden en daarmee play-offs om Europees voetbal veilig te stellen. In het eigen Rat Verlegh Stadion werd het 0-2.

In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer richting de goal van Jelle ten Rouwelaar. De Bredase club speelde erg slordig en kwam nauwelijks van de eigen helft af.

Vijf minuten nadat bekend werd dat Ajax voor stond tegen NEC, kreeg Csaba Fehér een rode kaart. Uit deze vrije trap kwam Bryan Ruiz vrij voor de keeper en maakte de 0-1. Zo nam FC Twente het heft weer in eigen hand.

In de tweede helft begon NAC aanvallender en de club uit Enschede leek steeds zenuwachtiger te worden. NAC kreeg daardoor een paar kleine kansjes en ging vrijer voetballen. Toch was Twente steeds de bovenliggende partij en in 74e minuut maakte Miroslav Stoch de bevrijdende 0-2.

Het publiek had er niet veel moeite mee dat NAC verloor. Zelfs niet toen bekend werd dat de club de play-offs misliep. “Wij hebben veel liever Twente als kampioen dan Ajax”, aldus een seizoenkaarthouder. “De play-offs maken het seizoen kapot. Het begint te vroeg en de clubs zijn helemaal op.”

Enkele spelers die afscheid namen bij NAC (Martijn Reuser en Tommie van der Leegte) kregen een staande ovatie, maar hadden waarschijnlijk liever tijdens een andere wedstrijd afscheid genomen.

Aan de kant van FC Twente was er een klein Bredaas feestje voor Ronnie Stam, de Bredanaar was de eerste sinds Jean-Paul van Gastel die met de schaal in de hand mocht.