Crisis raakt Breda minder dankzij ligging

Zakelijk

BREDA – De economische crisis raakt Breda en de hele regio West-Brabant minder door de strategische ligging. Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 van ontwikkelingsmaatschappij REWIN. “We profiteren in de regio.”

Volgens directeur Paul Nijskens is de crisis wel duidelijk voelbaar, maar gaat het hier beter dan elders in het land. Dat heeft vooral te maken met de ligging van Breda en West-Brabant in het algemeen.

“Een aantal bedrijven voegt kantoren samen en willen een centrale plek voor de Benelux. Breda ligt met de A16 op de route voor zowel personeel uit België als uit Nederland”, aldus Nijskens.

Een aantal voorbeelden daarvan zijn Weight Watchers, de snackfabrikant Beckers en Studio 100 (producent van o.a. Kabouter Plop en K3). Zij vestigden hun Beneluxkantoor in Breda.

“In het begin van 2009 kon je een kanon afschieten. Er zat totaal geen beweging in de markt. Gelukkig blijkt het allemaal mee te vallen. Het aantal van 77 nieuwe vestigingen in West-Brabant, waarvan 25 in Breda, is een evenaring van 2008 ”, zegt Nijskens.

Door de vestiging van die nieuwe bedrijven steeg het investeringsvolume in de regio ten opzichte van 2008 tot een bedrag van ruim 340 miljoen. Daar staat tegenover dat de bestaande bedrijven juist niet investeerden. Dat bedrag zakte in van 49,5 miljoen naar 10,8 miljoen.

REWIN meldt een accentverschuiving in de markt. Hierdoor ligt de nadruk bij bedrijven niet zozeer op het doen van investeringen, maar op kostenbesparing. De investeringsmaatschappij meldt dat de crisis goed te merken is aan de resultaten, doordat de MKB-ondernemers niet bereid waren te investeren.

Breda scoort niet het beste in West-Brabant. Oosterhout en Roosendaal doen het een stuk beter, ondanks dat de meeste nieuwe bedrijven zich in Breda vestigden. Hier werd voor ruim 38 miljoen geïnvesteerd, maar in Oosterhout en Bergen op Zoom respectievelijk 126 en 73 miljoen.

Nijskens: “Dat ligt aan het soort bedrijf. De twee steden hebben het goed gedaan door twee grote bedrijven binnen te halen. Het belangrijkste is dat ze het in andere regio’s veel moeilijker hebben. Afgelopen jaar was het voorzichtigheid troef, maar over 2010 ben ik gemiddeld genomen positief.”