Afbeelding

Ondernemers maken vuist tegen overvaller

Zakelijk

STEENAKKER – Maak het een overvaller onmogelijk of anders zo moeilijk mogelijk. Dat is het doel van de themabijeenkomst Overvallen en Overvalpreventie voor ondernemers op 31 mei in het NAC-stadion.

Breda heeft hiermee een landelijke primeur. Volgens beleidsadviseur René de Bruin van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) die de avond organiseer, is het aantal overvallen per jaar nog steeds veel te hoog. “Het aantal stabiliseert, maar dan wel op een niveau dat onacceptabel hoog is.”, zegt De Bruijn. “Daarnaast kun je niet voorzien wat er in 2010 nog verder met dat niveau gebeurt.”

De doelgroep van het RPC is breed. Van horecabazen tot juweliers maar ook pizzakoeriers. “Waar het ons dan ook voornamelijk om gaat, is het voorkomen van overvallen. Dat is natuurlijk nooit helemaal waterdicht maar je kunt er nog wel degelijk iets aan doen. Geef bijvoorbeeld een pizzakoerier zo weinig mogelijk geld mee of probeer als horecazaak zo veel mogelijk betalingen met de pin te doen.”

De Bruijn geeft ook tips over hoe ondernemers en personeel zich zouden kunnen of moeten gedragen als zij onverhoopt toch slachtoffer worden van een overval. “En natuurlijk zijn er ook mensen van Slachtofferhulp aanwezig die informatie geven”, aldus de beleidsadviseur.

“De thema-avond gaat over maatregelen die ondernemers kunnen nemen zodat een overvaller diegene niet uitkiest, maar bijvoorbeeld toch naar de buurman gaat die niet die maatregelen heeft genomen. Dat klinkt cru, maar dat is nu eenmaal zo. We kunnen het probleem nu eenmaal niet oplossen, wel kunnen we het overvallers wat moeilijker maken.”

Volgens De Bruijn is de animo voor de avond groot. “Ruim 100 ondernemers, onder wie ook personeel, hebben zich al aangemeld. We hebben een maximaal aantal plaatsen van 150, meer kan ook niet. Dat zou de interactiviteit van de avond niet ten goede komen.”