Clare Hendriks. foto Guido van der Kroef
Clare Hendriks. foto Guido van der Kroef

Nog een wedstrijd voor hockeyster Claire Hendriks

Hockey

BREDA - Claire Hendriks kan woensdag met het eerste damesteam van Push promoveren naar de Nederlandse hockeyhoofdklasse. Als dit gebeurt, speelt ze tevens haar laatste wedstrijd als keepster voor het team. Dubbele gevoelens dus, voor Hendriks (29).

"Ik vind het absoluut jammer dat ik juist nu ga stoppen", vertelt de keepster. Ze besluit na 15 jaar haar hockeycarrière te beëindigen. Toch is ze zeker van haar zaak. "Hockey is al die jaren mijn lust en mijn leven geweest, maar andere dingen worden op dit moment belangrijker."

Een stapje minder doen was voor de keepster geen optie. "In de sportwereld moet je je altijd voor honderd procent inzetten, geen negentig." Volgens Hendriks kost vooral het trainen te veel tijd. Tijd die ze liever wil besteden aan haar gezin. "Mijn zoontje vindt het heel leuk om te kijken als ik aan het hockeyen ben, maar als ik 's avonds dan bij zijn bedje ga kijken zegt hij: 'Mama is terug'. Hij weet heel goed dat ik dan weg ben geweest."

Naast haar gezin wil Hendriks ook meer tijd gaan besteden aan haar werk als lerares sport en bewegen. "Ik krijg vaak de mogelijkheid om verder te scholen, ik moet dan nee zeggen wegens tijdgebrek. Hopelijk heb ik nu wat meer tijd om dit soort dingen te gaan doen."

De wedstrijd van woensdag is niet alleen spannend voor Hendriks omdat dit haar laatste wedstrijd kan zijn. Als Push wint, promoveert het damesteam naar de hoofdklasse, de hoogste afdeling van de Nederlandse hockeycompetitie. Toch heeft ze weinig last van zenuwen. "Dat valt wel mee. We hebben ons goed voorbereid. Ten opzichte van vorig jaar zijn we zo gegroeid."

Afgelopen zondag speelden de dames van Push de eerste wedstrijd tegen Hurley uit Amstelveen. Deze wedstrijd werd gewonnen met 1-3. "We hebben zondag niet eens ons beste hockey laten zien en toch winnen we. Je weet natuurlijk nooit hoe het gaat lopen, maar ik heb er alle vertrouwen in." Ook haar man Maarten Hul, een van de trainers van het team, rekent op een goede afloop. "Maarten is heel realistisch. Praktisch en technisch zij we momenteel gewoon heel goed. Ook hij denkt dat we het gewoon moeten kunnen winnen."

Nu woensdagavond steeds dichterbij komt, kijkt Hendriks terug op haar carrière. "Mijn absolute hoogtepunt, daar kan ik heel kort over zijn, dat was kampioen worden met de zaalhockeydames", vertelt Hendriks trots. Ze heeft weinig woorden nodig om dit uit te leggen. "Natuurlijk heb ik meer mooie dingen meegemaakt, maar wereldkampioen worden is gewoon het hoogst haalbare."

Naast terugblikken kijkt de hockeykeepster al voorzichtig vooruit. Met de nadruk op voorzichtig, want Hendriks wil de tijd nemen om na te denken over haar toekomst. "Na de zomer, als alles weer een beetje gaat beginnen, ga ik eens bekijken wat ik wil gaan doen." Voor Hendriks is het vrijwel zeker dat hockey een grote rol blijft spelen in haar leven. "Misschien ga ik wel op een lager niveau hockeyen, of ik ga keeperstraining geven."

Vanuit Push is er voor de keepster genoeg belangstelling. De club wil het keepergedeelte gaan professionaliseren. "Ik ga zeker meedenken, maar ik weet niet precies wat mijn rol daarbinnen gaat zijn. Dat ga ik na de zomer allemaal eens rustig bekijken."

Meer hockey