Afbeelding

Politie Breda attendeert op 'gaatjesboorders'

Nieuws

BREDA – In Breda-Noord is afgelopen weekend meerdere malen ingebroken door de zogenaamde ‘gaatjesboorders’. Reden voor de politie om onder meer een mailalert uit te doen met tips tegen de methode. Voor sommige Bredanaars is de inbraakgolf reden de beveiliging van hun huis aan te pakken, zo merkt een Bredaas beveiligingsbedrijf.

Onder andere woningen in de Asterdkraag en de Venuslaan waren dit weekend het doelwit van de bende. Willem van Hooijdonk, woordvoerder van de politie, kan niet zeggen dat het gaatjesboren weer een trend is. “De manieren om in te breken zijn zeer afwisselend. De ene keer wordt deze methode vaak gebruikt, de andere keer is het de Bulgaarse methode. Daarin knijpen inbrekers met een tang het slot fijn.”

Gaatjesboorders boren, zoals de naam al zegt, gaatjes in raamkozijnen om daarna de hendel van het raam omhoog te kunnen zetten. Politiewoordvoerster Inge Rijgersberg raadt iedereen dan ook aan om van alle sloten in het huis gebruik te maken. “Vaak zit er wel een slot op het raam, maar dat doen mensen niet op slot. Als de ramen wel gesloten zijn, maakt dat het de inbrekers al een stuk moeilijker. Ook moeten kostbare spullen zoveel mogelijk uit het zicht worden gelegd.”

Bij de winkel ‘Alertsystems’ staat heel deze week vol gepland met afspraken. “We merken echt dat er steeds meer mensen hun huis beter beveiligd willen hebben. Vijftig procent doet het uit preventie, de andere vijftig neemt een systeem als er is ingebroken”, meldt Peter van den Berg, eigenaar van de zaak.

Ook komen de inbrekers volgens hem vaak in hetzelfde huis terug. "Ze kennen de weg en weten dat er geen alarm aanwezig is. Ook weten ze dat de bewoners weer nieuwe spullen kopen omdat ze geld terugkrijgen van de verzekering."

Het inbraakpreventieteam van de gemeente Breda merkt eveneens dat er belangstelling is voor inbraakremmende maatregelen. Het team gaat al tien jaar lang in woonwijken langs om inbraken tegen te gaan. Het controleert kosteloos woningen en maakt er daarna een rapport waarin staat wat je moet doen om de kans op inbraak te verkleinen. De technische dienst van het team kan daarna tegen betaling ingeschakeld worden om inbraak vertragende materialen te plaatsen. “Mensen hebben het er voor over om geld uit te geven aan veiligheid. Vooral omdat ze weten dat wij samenwerken met de gemeente en de politie, dat geeft toch vertrouwen”, zegt de preventiemedewerker.

Er bestaat volgens Simon wel een oplossing om de gaatjesboordersmethode tegen te gaan. “Om te voorkomen dat ze via je raam naar binnen gaan, moet je het gewone raam vervangen door een raam met een slot erop.”