Afbeelding

Even schelden over eindexamens

Algemeen

RUITERSBOS – Maandag waren de eerste eindexamens voor de middelbare scholieren. De havo had het zwaar met Nederlands en bij de vwo’ers werd de kennis over biologie op de proef gesteld. Op het Mencia de Menoza college kwamen de leerlingen uitgelaten de gymzaal uit.

De tassen liggen nog op de gang, want die mogen natuurlijk niet mee naar binnen. De toegang tot de gymzalen, waar de examens worden afgenomen, zijn afgezet met blauwe schermen. ‘Stilte, examens’, zo luidt de tekst op de A4’tjes die in de hal hangen. De stilte wordt verbroken wanneer de leerlingen uit de zaal komen gelopen. Opgelucht, chagrijnig of moe, de gezichten staan verschillend.

Om 16:30 uur moesten de pennen neer worden gelegd. De leerlingen hebben drie uur de tijd gehad om het examen te maken, maar dat was niet voor iedereen genoeg. “Het ging niet zo goed, ik had te weinig tijd en ik had te veel woorden”, zegt de achttienjarige Kevin van Toledo. Zenuwachtig was hij niet. Het examen Nederlands bestond uit een stuk tekstverklaring en een tekst samenvatten.

De docent Nederlands staat de examenkandidaten op te wachten. “So hee! Dat samenvatten was echt klote”, klagen ze tegen hem. Sommigen lopen naar buiten om even een telefoontje te plegen, naar huis of naar vrienden. Gewoon om te vertellen hoe het was gegaan.

“Mag ik even schelden?”, roept iemand buiten op het schoolplein. Hij heeft het blijkbaar niet makkelijk gehad. Ondertussen vormt zich een hele groep leerlingen. Om alle stress te verwerken, steken de meesten een sigaret op. “Dit ging niet zo goed geloof ik”, zegt de zestienjarige Maaike van Gils. “De samenvatting was echt moeilijk. Onze leraar zei dat hij moeilijker was dan voor het vwo.”

Ook de achttienjarige Sebastiaan de Wijs heeft zijn Nederlands achter de rug. “Het ging opzich wel, maar het was wel een redelijk lange tekst. Ik denk dat dit de makkelijkste was van al mijn examens. Scheikunde en natuurkunde zullen wel moeilijker worden”, vertelt hij. De spanning voelt hij nu wel. “Je voelt dat het er nu wel echt op aan komt.”