Afbeelding

Drukste dag ooit voor examenklachtenlijn LAKS

Algemeen

BREDA - 'Nu heb ik voor niets zitten leren in de vakantie', was een van de vele reacties die dinsdag op de website binnenkwam naar aanleiding van het artikel over de eindexamens. Er kwamen ook veel klachten binnen bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). 18 mei was zelfs de drukste dag ooit.

Reacties
Vooral de examens Nederlands voor het vwo en de havo vielen niet in goede aarde. Het examen bestond uit twee delen: Tekstverklaren en samenvatten. Over allebei de examens kwamen ongeveer dezelfde klachten binnen. Uit de reacties blijkt dat de meerkeuzevragen bij tekstverklaring de scholieren in de war brachten, omdat de antwoorden te veel op elkaar leken.

'Tekstbegrip bestond dit jaar grotendeels uit meerkeuzevragen, waardoor het in eerste instantie eenvoudig leek', zo laat iemand weten op de website. 'Achteraf gezien, bleek het erg lastig te zijn welk antwoord juist was, omdat de antwoorden erg dicht bij elkaar zaten”, legt de scholiere uit in haar reactie.

Verder viel de samenvatting bij een groot deel van de scholieren tegen. 'Samenvatten was bagger', meldde een leerling. “We moesten veel te veel onderwerpen in onze samenvatting behandelen, terwijl je slechts 200 tot 220 woorden mocht gebruiken.”

Docent Nederlands
Anita Braat geeft Nederlands aan eindexamenkandidaten op het Newman College. Ook zij vond het examen moeilijk. “De eerste vraag was meteen heel lastig, het was een vraag die eigenlijk nauwelijks voorkomt tijdens examens. Dat zorgt al voor een onzeker begin.”

Ook de richtlijnen voor de samenvatting vond Braat erg streng. Leerlingen vonden dat bij het onderdeel tekstverklaren de antwoorden van de meerkeuzevragen te veel op elkaar leken, Braat is het hier echter niet mee eens. “Dat is een kenmerk van meerkeuzevragen. Ik heb dat gedeelte van de toets al bekeken, ik vond het wel meevallen.”

Klachten
Inmiddels staat de teller van het LAKS op 39.480 klachten. Sinds gisteren zijn er ruim 19.000 klachten bijgekomen. Het LAKS meldt dat 18 mei de drukste dag ooit is geweest voor de klachtenlijn. Er kwamen de meeste klachten tot nu toe binnen. Klachten over de examens van die dag, maar ook scholieren die nog klaagden over het examen Nederlands of biologie van maandag.

Braat vindt het goed dat leerlingen hun klacht kwijt kunnen, maar volgens haar moeten scholieren wel oppassen. “Als een klacht gegrond is, is het natuurlijk heel goed om je klacht in te dienen. Ik vraag me alleen wel af of veel klachten niet gewoon persoonlijke ervaringen zijn. Als een examen tegenvalt kun je een klacht indienen, maar je kan je ook gewoon op de herkansing concentreren. Als te veel leerlingen klagen kom je in een ‘klaagcultuur’ terecht, en worden klachten minder snel serieus genomen.”

Examens
Gisteren stond voor het vmbo Nederlands en biologie op het programma. havo-scholieren maakten wiskunde en kunstgeschiedenis. Voor het vwo was dat latijn en management&organisatie.

Vandaag hebben veel scholieren even tijd om bij te komen, veel van hen hebben een vrije dag omdat er vooral keuzevakken op het programma staan. Voor het vmbo staan beeldende vakken vandaag op het programma. Het havo-examen voor vandaag is tekenen, handenarbeid en textiele werkvormen. Het vwo doet vandaag examen in cultere kunstzinnige vorming (CKV) en muziek.

>> Meer over de examens.
Heb je ook klachten over je examen? Laat het ons weten in je reactie!