Afbeelding
Kim Kuijpers

Afvalvrachtwagens op A16 beboet

Politie

BREDA - Bij een afvaltransportcontrole op de A16 ter hoogte van Breda zijn woensdag vijf processen-verbaal uitgeschreven. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) voerde de controle uit in samenwerking met de Belgische Wegpolitie uit Brecht.

Ze controleerden in totaal 95 vrachtwagens. In 21 gevallen was er sprake van een afvaltransport. Met betrekking tot afvaltransporten is vijf keer proces-verbaal opgemaakt, bij het vervoer van gevaarlijke stoffen acht keer en in 12 gevallen voor technische gebreken.

Bij de afvalstransporten ontbrak in een aantal gevallen de juiste vergunning of was de bijlage van de vergunning niet juist ingevuld.

Een Belgisch transportbedrijf vervoerde een gevaarlijke afvalstof in de vorm van zwavelzuur en chloor in vaten. Eén vat reageerde op zuurstof en verspreidde zwavelzuur- en chloordampen. De lading was ook niet goed vastgezet. De vrachtauto is onder politietoezicht naar een loslocatie gebracht en uitgeladen. Tegen het transportbedrijf en de afzender is proces-verbaal opgemaakt.

Verschillende chauffeurs kregen een boete voor onder meer drie ongeremde wielen, een gescheurde remschijf, te lange combinatie en overschrijding van de maximum toegestane hoogte. Een aantal boetes zijn direct geïnd. Dat leverde een bedrag op van in totaal 3020 euro.

Bij de controleplaats waren 30 politiemensen uit verschillende Europese landen aanwezig om kennis te maken met de wijze waarop de Nederlandse en Belgische politie haar afvaltransportcontroles heeft ingericht.