Afbeelding

Examens Engels, Duits: ‘Te lang, te moeilijk, te vaag’

Algemeen

BREDA – De eindexamens die donderdag zijn gemaakt hebben weer veel klachten opgeleverd. Havo deed examen in aardrijkskunde en Engels, het vwo kreeg te maken met Duits en economie.

Duits voor vwo
Veel scholieren klaagden over Duits, het examen was volgens velen veel te lang. Het examen bevatte dertien teksten.

“Ik heb de laatste twintig vragen (lees: helft van m'n examens) afgeraffeld en gegokt omdat ik gewoon niet genoeg tijd had, wilde ik alle vragen afkrijgen! Zo oneerlijk! Het is toch te gek voor woorden dat ze dertien teksten er in hebben geflikkerd!?”, is de reactie van tina22 op het forum van de website examenklacht.nl

“Vergeleken met voorgaande jaren (2006, 2007, 2008 en 2009) was dit niet te doen qua tijd. Het was serieus veel te lang. Ik heb door tijdgebrek een hoop moeten gokken, wat ik, hoe kan het ook anders, allemaal fout heb gegokt”, zegt Moon op het forum.

Economie voor vwo
De vwo’ers vonden het examen economie veel te wiskundig en onduidelijk. “Dit examen sloeg nergens op. Dan leer je zoveel voor een examen, krijg je moeilijke wiskundige sommen en de overige vragen waren amper te begrijpen....”, meldt een anonieme examenkandidaat.

“Ik vond het een vage toets en het gaf totaal geen goed beeld of je veel van economie wist vond ik. Ik vond de rekenvragen allemaal heel vaag....”, zegt een andere anonieme gebruiker.

Aardrijkskunde voor havo
Aardrijkskunde bleek voor veel havisten te moeilijk. “De stof voor het examen was erg veel, dit was geen probleem. Ik kende de stof erg goed maar de stof werd nauwelijks toegepast in het examen. Ook werden de vragen te moeilijk gesteld”, reageert Ruben Post.

“Wat een onzin! Normaal is aardrijkskunde peanuts, en haal je zonder te leren een zeven. Maar dit examen sloeg echt alles. Veels te moeilijk”, meldt Pieter op het forum. "Dat gehele aardrijkskunde examen was veel te moeilijk. Veel bronnen, het leek wel geschiedenis met al die bronvragen. Tevens was het veel te lang en te onbegrijpelijk”, is een van de anonieme reacties.

Engels voor havo
Volgens de reacties over het eindexamen Engels, waren de teksten veel te lang en hadden de meeste scholieren te weinig tijd. “Het examen Engels was te moeilijk. De teksten waren te lang en als je dit examen vergelijkt met vorige examens is dit duidelijk te merken. Doordat de teksten te lang waren hield ik weinig tijd over om de vragen goed te beantwoorden. de tijdsdruk lag te hoog”, zegt Donny Driessen.

“Ik haal altijd hele goeie cijfers voor engels en ging met een 7,7 het examen in. Ik moest hoger dan een 5,2 halen en ging er met veel vertrouwen heen. Maar wat een saaie lappen tekst en wat een woordenschat waar ik zelfs moeite mee had”, is de reactie van Erlin.