‘Gemeente werkt jonge ondernemers tegen'

Zakelijk

CENTRUM – “Jonge ondernemers worden tegengewerkt door de gemeente. Zij maakt het vestigen van nieuwe bedrijvigheid onmogelijk.” Dat schrijven het Retail Platform Breda, de Bredase tak van de Koninklijke Horeca Nederland en de Kamer van Koophandel.

De drie organisaties geven een voorbeeld. Ze werden benaderd door Ahmad Samimi, mede-eigenaar van Pizza Planet aan de Schorsmolenstraat. Tot 2005 zat die zaak aan de St. Ignatiusstraat. Dat pand was in slechte staat en ging tegen de vlakte.

Het oog van de eigenaren van Pizza Planet viel daarna op een pand in de Schorsmolenstraat. Om er zeker van te zijn dat de zaak zich daar mocht vestigen, gingen de eigenaren naar het stadskantoor. “Geen probleem”, werd daar gezegd na het bekijken van het bestemmingsplan. Samimi investeerde daarop 550-duizend euro in de nieuwe zaak.

Nog voordat het nieuwe Pizza Planet de deuren opende, gooide Bouw- en Woningtoezicht roet in het eten. Zij oordeelde dat op de locatie slechts plaats is voor één horecazaak en dus geen plek voor de nieuwe pizzeria. Bovendien oordeelde de gemeente dat de nieuwe zaak 85-duizend euro moet betalen aan parkeercompensatie. Het bedrijf zou 17 parkeervakken nodig hebben.

“Dit betekent onherroepelijk faillissement voor Samimi”, zeggen de drie organisaties. “Jongen ondernemers zijn gedoemd tot het aanvragen van sociale bijstand.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente staan voor Samimi 'alle deuren nog op een kier', maar zijn ze zeker nog niet dichtgeslagen. “We moeten echter goed alles afwegen voordat er een beslissing volgt”, zegt hij. “De klachten uit de buurt tellen natuurlijk ook mee. De wethouder is er momenteel mee bezig. Hij laat alle belangen meetellen.”