Afbeelding

Breda heeft Hollandse Nieuwe liever kleiner

Zakelijk

BREDA - Menig Bredanaar maakt vanaf dinsdag de gang naar de visboer voor een nieuwe haring. Maar wat maakt een Hollandse Nieuwe eigenlijk goed van kwaliteit? BredaVandaag.nl vroeg het Jolanda de Ruijter, vijfde generatie binnen het gelijknamige familiebedrijf. “In Breda houden ze van een kleinere haring.”

Dit jaar zijn de haringen wat minder vet en iets kleiner van formaat, zegt De Ruijter. “Je hebt natuurlijk verschillende soorten en maten. Hier in Brabant houden ze wel van kleinere vis. In Amsterdam hebben ze liever wat groter.”

Het vetgehalte blijkt dit jaar minder hoog, toch wordt het nog beter, meent De Ruijter. “De eerste vis is minder vet. Dat is de vangst van drie weken geleden. Naarmate het water warmer wordt, is er meer voedsel in de zee. Zodoende eet de vis steeds meer. De latere vangst zal zeker vetter zijn.”

Hoe kan iemand bepalen of het daadwerkelijk om de Hollandse Nieuwe gaat en dat het net gekochte visje niet van de oude voorraad is? “Een nieuwe haring moet mooi blank zijn, zilverkleurig. Aan de binnenkant is de vis rood op de graad. Een oude haring blinkt niet zo mooi en is wat doffer. Ook is de smaak wat zouter”, aldus De Ruijter.

De Ruijter is in heel de stad vertegenwoordigd met viskramen. Dat is niet verwonderlijk, want al ruim 120 jaar bestiert de familie een vishandel. Er is in die periode heel wat veranderd. Er is vooral meer concurrentie gekomen, legt de eigenaresse uit.

“Nu verkopen ze de haring overal. De supermarkten hebben ze ook in de schappen liggen, maar”, zegt de eigenaresse, “die is beduidend minder van kwaliteit. Ze maken ze al van te voren schoon en zijn voorverpakt. Het zelf schoonmaken waar de klant bij staat is toch het lekkerst. Dan moet je toch echt bij een visboer zijn.”