Afbeelding

'Scholen mogen lessen inkorten voor Oranjewedstrijd'

Algemeen

BREDA – De Inspectie van het Onderwijs kan niet veel doen aan scholen die leerlingen vrij geven om wedstrijden van Oranje te zien. Zolang de onderwijstijd aan het einde van de rit wordt gehaald, is er volgens de Inspectie geen vuiltje aan de lucht.

“Maar de leerlingen extra werk meegeven is absoluut geen compensatie”, zegt Jan-Willem Swane, persvoorlichter van de Inspectie van het Onderwijs. Het Stedelijk Gymnasium gaf eerder al aan lessen in te korten zodat leerlingen maandag 14 juni, als Nederland de eerste WK-wedstrijd tegen Denemarken speelt, eerder naar huis kunnen.

“Zeven lessen worden ingekort met een kwartier”, meldde conrector Bertie Moons van het Stedelijk Gymnasium. “Ook hebben we de pauzes ingekort om de tijd niet van de lessen af te hoeven halen.” Volgens Moons ouden de lessen tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal ‘maar rumoerige lessen worden’.

De Onderwijsinspectie kan weinig doen aan het geschuif van het Stedelijk Gymnasium, maar houdt het goed in de gaten. “Scholen kunnen zelf bepalen of leerlingen naar dergelijke wedstrijden moge kijken. Ze zijn vrij om het zo in te richten”, aldus Swane. “Maar wij controleren steekproefsgewijs of er aan de norm wordt voldaan.”