Afbeelding

Beter iets dan niets bij opknappen geluidswal Bavel

Nieuws

BAVEL – ‘Beter iets dan niets, maar doe het nu wel alsjeblieft goed’, luidt de boodschap bij de presentatie van de verfraaiing van de geluidswal tussen de A27 en Nieuw-Wolfslaar. Die presentatie op zich werd redelijk goed ontvangen door de bewoners van die wijk.

Het omstreden onderwerp de fietsbrug bij de wal was op de presentatie taboe. Dat bleek voor sommige bewoners toch moeilijk. De frustratie rond dat onderwerp speelt nog steeds.

De eerste beplanting die er toe moest leiden dat de wal vanuit de wijk wat beter aan te zien was, liep uit op een flop. Geen van de planten bleek bestand tegen de droge schrale grond die op de lichtverontreinigde wal ligt.

Voormalig CDA-wethouder Janus Oomen beloofde in een eerdere commissievergadering ‘al met de pet rond te gaan’ voor geld om opnieuw de geluidswal te beplanten. Het geld haalde hij bij elkaar. Met bijna 186-duizend mocht hij het opnieuw proberen. De raad voteerde het bedrag waarvan al een deel was uitgegeven.

Een werkgroep, bestaande uit deskundigen van de gemeente, dorpsraadvoorzitter Ben Akkermans en een bewoner van Nieuw-Wolfslaar stelden een nieuw plan samen. Het plan kon echter weer rekenen op het verwijt dat er niet naar de bewoners is geluisterd. “Bij ons is nooit iemand aan de deur geweest om te vragen wat wij willen met de wal”, aldus een van de bewoonsters. “Wij weten er ook wel iets van af.”

Het verwijt stopt niet bij de gemeente en de werkgroep, maar baant zich ook een weg naar de makelaar die destijds ‘met prachtige brochures de toekomstige kopers lokte’. Volgens de bewoners heeft die zijn beloften niet waargemaakt. “Die beloofde ons een parkachtige wijk. In de zeven jaar dat wij er wonen is er nooit iets parkachtigs aan geweest.”

Dat de huidige werkgroep daar zeven jaar na dato niets meer aan kan doen, lijken ook de bewoners te begrijpen. “Als er maar iets komt dat ook daadwerkelijk duurzaam is. En dat de schapen niet zo maar kaal kunnen vreten.”

De gemeente en de werkgroep stelden een plan op dat moet leiden toch een begroeide geluidswal. Met het planten van struiken, bomen en hier en daar een bloem moet het uitzicht over een kale vlakte tot de verleden tijd behoren. “Duurzame planten hebben die tijd nu eenmaal nodig om goed te groeien”, zegt Wijnand Klein, groenspecialist van de gemeente Breda. Tot de begroeiing voor dat effect zorgt, is de wijk wel 10 tot 15 jaar verder.