Eindelijk gamen voor de dagelijkse kost

BREDA - Als de game-opleiding aan de NHTV een spel was, was het een moeilijke: slechts tien van de negentig spelers speelden het uit.


Vrijdag krijgen de eerste tien studenten hun diploma. In een wit aangeklede zaal wordt iedereen ontvangen door dames in zwarte jurkjes, die dienbladen met champagne dragen. Voordat de ceremonie begint, staat iedereen wat met elkaar te praten. Allemaal in het Engels. Vanwege de internationale opzet van de studie, is de voertaal Engels.

Opvallend is dat de eerste spreker, NHTV-bestuursvoorzitter Hans Uijterwijk, de taal slecht beheerst. Toch klapt iedereen hartelijk als hij zegt dat de afgestudeerden een gouden toekomst voor zich hebben.

Dat hoort Lennart Hillen (22) graag. Hij heeft zojuist zijn diploma in ontvangt genomen en ziet een carrière in de game-sector helemaal zitten. “Het liefst zou ik de omgevingen van vette games ontwikkelen.”

Meteen gaan solliciteren is niet nodig. Momenteel heeft hij het druk genoeg met Brainwave Games: het bedrijf dat hij twee jaar geleden begon met mede-afgestudeerde Menno Kuyper. Samen ontwikkelen zij serious games, waarbij de nadruk ligt op het helpen van mensen.

“We hebben een game gemaakt voor mensen die aan het revalideren zijn van bijvoorbeeld een ongeluk. Daarbij trainen ze de spieren die ze moeten trainen, maar dan in de vorm van een spel. Een soort Wii-fit, maar dan specifiek voor mensen met lichamelijke problemen.” De creatie van de twee mannen wordt al gebruikt in China.

Ondanks het lage aantal afgestudeerden lijkt het in 2006 gestarte International Game Architecture and Design een succes. De opleiding is in 2009 in de ‘Nationale Studenten Enquête’ uitgeroepen tot beste hbo-opleiding van Nederland.