Tijl Frijns wint Sint Joostpenning 2010

Algemeen

BREDA - Tijl Frijns, eindexamenstudent autonome beeldende kunst aan St. Joost Breda, heeft tijdens de eindexamenceremonie op 2 juli de Sint Joostpenning gewonnen. Vanwethouder Wilbert Willems kreeg Frijns een cheque van 2.500 euro.

Tijl Frijns is gekozen uit een totaal van veertien genomineerden. Naast Tijl is van de bacheloropleiding Autonome Beeldende Kunst ook Ilona Broeseliske genomineerd. Van de bacheloropleiding Vormgeving zijn dit Marthe Roosenboom en Niels Bakkerus (major illustratie), Koen van der Weide en Selma van Gorkum (major grafische vormgeving), Julia van den Broek en Lana Mesic (major fotografie), Marleine van der Werf (major audiovisuele vormgeving), Nina Ganz en Yi Zhau (major animatie), Rob Hebing (major interactie ontwerpen), Peter Schermer en Ricky van Broekhoven (major ruimtelijk ontwerp).

Ieder jaar stelt de gemeente Breda een prijs – de inmiddels prestigieuze Sint-Joostpenning- ter beschikking voor het beste afstudeerwerk van de academie. De prijs wordt gewoonlijk aan de winnaar overhandigd door de wethouder van Cultuur.

Het werk van Tijl Frijns oogt volgens de jury aan het einde van zijn academiecarrière opmerkelijk open. Er ademt een frisse bries door zijn werk, een bries die voor de verandering nu eens uit de provincie komt, zo vindt de jury.

'Het water, het land, de dieren en het blauw van de lucht komen samen in een kleine maar veelzijdige installatie die tegelijk als een soort portret van de jonge maker fungeert. Deze presentatie heeft een aangename losheid. Wat in eerste instantie licht en geïmproviseerd oogt, blijkt toch zeer doordacht te zijn. De architectonische ingrepen die Tijl Frijns doet, brengen de beschouwer in de juiste stemming om het werk goed aan te voelen'.