Afbeelding

Scootmobielers bezetten Tuinzigt

Cultuur

TUINZIGT - Rijden op een scootmobiel is niet zo makkelijk als het lijkt. Daar weet meneer Van Praat alles van: “Ik maakte tijdens een van mijn ritjes een te scherpe bocht, waardoor ik in de plomp belandde.” Om dat soort ongelukken te voorkomen, houdt Veilig Verkeer Nederland een scootmobieltraining.

“Ik heb nog nooit zo snel een diploma verdiend”, zegt wethouder Cees Meeuwis als hij donderdag zijn certificaat in ontvangst neemt. Dat certificaat zegt dat Meeuwis weet hoe hij een scootmobiel veilig moet besturen. Een van de ouderen vertrouwt het niet helemaal. “Hij heeft er zoveel handigheid in, hij heeft vast geoefend.”

In café Het Witte Schaap worden donderdag tachtig van deze certificaten uitgedeeld. Het café is overgenomen door enthousiaste scootmobielgebruikers, die zijn afgekomen op de sootmobieltraining van Veilig Verkeer Nederland. Aan lange tafels en met een kopje koffie wachten alle deelnemers vol spanning op wat er komen gaat. Een meneer met een strohoed en een goudkleurig colbertje deelt scootmobielervaringen met zijn buurvrouw, die meent dat je nooit te oud bent om te leren.

Als wethouder Meeuwis de dag opent, is iedereen stil. Ze willen horen wat hij te vertellen heeft. Dat niet iedereen dat lukt, blijkt uit de reactie van de zaal. Er wordt tot drie keer toe ‘harder!’ geroepen. Als Meeuwis - extra duidelijk in de microfoon sprekend - iedereen veel succes heeft gewenst, kan de training beginnen. Die begint met de wethouder in een scootmobiel. Als hij het vervoersmiddel succesvol in een taxi heeft geparkeerd, krijgt hij zijn diploma.

Het programma bestaat uit een straatrit, een parcours, een theorieles en een informatiemarkt, waar oog- en hoortesten worden uitgevoerd. De 94-jarige Vincensius de Laat vindt het allemaal de moeite waard. “Na anderhalf jaar scootmobielgebruiker te zijn, ben ik benieuwd of ik iets bij kan leren.” De Laat heeft ondanks de hoge temperatuur een overhemd, vest en jas aan. “Het is koud hoor, op zo’n ding.” Dat weerhoudt hem er niet van vele tochten te maken. “Ik rijd overal naar toe, het geeft zoveel vrijheid.”

De volgende tachtig scootmobielliefhebbers volgen op 16 september de training. “We hadden 160 aanmeldingen, dus we hebben de groep in tweeën gedeeld, want er is ruimte voor honderd mensen.” Een aantal van die mensen is zo nieuwsgierig dat ze nu alvast een kijkje komen nemen. “Dan weet ik vast wat er gaat gebeuren”, zegt een mevrouw als ze hartelijk wordt ontvangen met een kopje koffie.