Afbeelding

‘Mijn droom? Mandela geeft cup aan Van Bronckhorst’

Voetbal

BREDA - Bredanaar Ralph van Wolffelaar is net zo lang in Zuid-Afrika als de spelers van het Nederlands elftal. Al vanaf 11 juni volgt hij Oranje dwars door het Afrikaanse land. “Nu nog de wereldbeker.”

Ralph, in het dagelijks leven journalist bij BN DeStem, staat samen met neef Bas van Wolffelaar vrijdag klaar voor vertrek naar Johannesburg, de stad waar de finale plaatsvindt. Inmiddels hebben de twee ruim zesduizend kilometer afgelegd.

“We hebben alle wedstrijden van het Nederlands elftal gezien en de wedstrijd Ghana-Servië. We hebben een paar keer gevlogen en een aantal keer met de auto gereden. Maar ik moet zeggen ik heb het WK nog nooit zo slecht gevolgd. We zijn namelijk ook op vakantie hier en daardoor krijgt de trip twee gezichten. Pas een dag voor de wedstrijd begint het te kriebelen.”

Naast het volgen van de wedstrijden bezocht Van Wolffelaar onder andere het Kruger Park, de kust bij Durban en Kaap de Goede Hoop. De taal maakt het allemaal nog leuker meent Van Wolffelaar.

“Het land heeft natuurlijk veel meer te bieden dan het WK. Een enorme geschiedenis. Wat ook opvalt is dat onder de Zuid-Afrikanen de oude band met Nederland veel sterker leeft dan bij ons. Zuid-Afrikaans spreken werkt heel grappig, want hoe platter ik praat met mijn dialect, hoe beter ze mij verstaan.”

Het onbetwiste hoogtepunt tot nu toe voor Van Wolffelaar was de kwartfinale wedstrijd tegen Brazilië. “Onbewust dacht ik toch dat dit wel eens het einde van het toernooi betekende. Maar toen werd het 1-1. Plots stonden we met 2-1 voor en behaalden we de halve finale.”

Veel Oranjefans heeft de Bredanaar al gezien, maar het valt hem op dat het dan om Zuid-Afrikanen en andere buitenlanders gaat. “Helemaal zoals een supporter van het Nederlands elftal verkleed. Fantastisch.”

Echte spanning voelt Van Wolffelaar nog niet. Hij spreekt de kans van Oranje om te winnen vol zelfvertrouwen uit. Om daar direct aan toe te voegen dat het nog niet zo makkelijk zal zijn.

“Nederland heeft alle kwalificatie wedstrijden gewonnen en alle wedstrijden op het WK. Nu nog die zevende. Het kan me niet schelen hoe ze winnen. Ik zit de finale precies achter het goal. Mijn droom is dat door het net heen Nelson Mandela de wereldbeker zie geven aan Giovanni van Bronckhorst.”