Vanaf Leur via de Turfschiproute naar Breda: op de overwinning van Oranje. foto Wijnand Nijs
Vanaf Leur via de Turfschiproute naar Breda: op de overwinning van Oranje. foto Wijnand Nijs

Oranjesupporters enteren Breda via Turfschiproute

Nieuws

EMER - Oranje slingers, vlaggetjes, Bavariajurkjes, retro 88-shirts, Jup Holland Jup-shirts. Als het maar Oranje is. Een groep Oranjesupporters kwam zondagmiddag rond half vier aan in de Bredase Haven. De mannen legden de route af die het Turfschip in 1590 voer.

"Een idee van mijn zoon Stef", zegt kapitein en booteigenaar Rob Goedhart. "Hij wilde graag met vrienden voetbal kijken in Breda." Dus toverde Goedhart zijn vergaderboot De Vrijheid voor een dag om tot Oranjeboot. "We hebben echt de route gevaren die Maurits in 1590 ook voer. Vanaf Leur, via Terheijden naar Breda. Het verhaal gaat dat hij toen in Terheijden is uitgestapt, dat hebben wij niet gedaan."

De route van de Oranjeboot moet de overwinning op de Spanjaarden symboliseren. De mannen kregen veel bijval. Blijkt ook bij de halteplaats Breda. "Daarnet kwam er een trein voorbij en die toeterde spontaan", aldus Goedhart. En ook bij een voorbij varend motorbootje gaat de toeter. De mannen op de boot reageren enthousiast. "Kampioenen, kampioenen!" schalt het over de kade. Gevolgd door de hedendaagse Vlaamse hit 'Dos cervezas por favor, elke Spanjaard heeft een snor!'

De boot is inmiddels weer op weg terug naar Etten-Leur. "Ik wil zelf natuurlijk wel op tijd terug zijn voor de wedstrijd. Het is toch drie uur varen."