Afbeelding

Ingemaakte octopus

Opinie

COLUMN – Natuurlijk was het de scheidsrechter die gisteren ons Oranje de zege zo ruw ontnam. Ook was het veld niet genoeg bewaterd, speelde de zenuwen onze jongens parten en konden de Spanjaarden alleen winnen na een buitenspel. En toch krijgen we die voorspelling niet uit ons hoofd… Daarom hier de meest heerlijke octopus-recepten op een rij.

De octopus kan gekookt, gebraden, ingemaakt, gebakken en gefrituurd worden. Voor het koken van onze achtarmige vriend maakt u hem eerst schoon en slaat u hem vervolgens lekker mals. Het slaan mag eventueel ook met een oranje vuvuzela. Dan wordt de octopus een uurtje warm gehouden op een laag pitje. Het is de gewoonte om dit te doen in een bouillon van witte wijn, water en kruiden. Voeg nog een beetje knoflook toe en serveer de gladjakker heet in de bouillon.

Een andere overheerlijke optie is om de octopus te marineren. Weer wordt de octopus eerst gewassen en gekookt in een (oranje) pan met dikke bodem, tot hij zacht en roze is. Roer olijfolie, wijnazijn, knoflook, zout, peper en oregano door elkaar. Laat onze grote vriend iets afkoelen en snij hem vervolgens in plakjes. Giet de marinade er over en laat de octopus nog een uurtje marineren. Een rood-wit-blauw vlaggetje er in en klaar is Paul!

Een echte feestmaaltijd wordt het pas als de tentakeltiran wordt gegrild. Haal de octopus door de olie en gril hem drie minuten aan elke kant op een hete barbecue. Vermeng limoensap, vissaus, suiker, gember, sjalotjes chilipepers en knoflook met elkaar. Overgiet de inktvis met het mengsel en serveer hem lauwwarm of net zo gekoeld als onze finale-droom.

U ziet; een gezonde octopus-maaltijd staat zo op tafel. Wij raden vooral de Spaanse achtarmige aan.
Eet smakelijk!