foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Geen camera’s, wel meer toezicht in park Valkenberg

Nieuws

CENTRUM – Meer toezicht in het park en dan met name tijdens de avonduren. Hoe dat te realiseren is het echter nog de vraag, want ook het politiekorps moet de broekriem aantrekken.

Dat maakte burgemeester Peter van der Velden woensdag bekend tijdens een persbijeenkomst.

Want, zo stelt de burgervader, “De veiligheid in het park overdag is goed, maar vooral in de late uren kan die veel beter. Ook de verlichting in het park moet veel beter om het veiligheidsgevoel te vergroten.”

Twee studenten van de Avans Academie voor Management en Bestuur Integrale Veiligheid deden onderzoek naar de veiligheid in het park maar ook de Willemstraat en het Kasteelplein. De conclusies brachten ze uit in een adviesrapport uit. “We zijn dik tevreden met dat rapport”, meldde Van der Velden. “Zij hebben goed werk gedaan. We nemen veel punten uit de documenten dan ook over.”

De onderzoekers concludeerden dat tijdens uitgaansavonden in het park veel mishandelingen plaatsvonden. Het aantal misdrijven verdubbelde in 2009 ten opzichte van het jaar daarvoor. Meer 'fysieke' toezicht zou volgens de onderzoekers uitkomst bieden. Cameratoezicht in het park is volgens de gemeente en de onderzoekers (nog) geen optie. Dat zou niet effectief genoeg zijn en passanten willen vooral een toezichthouder kunnen zien.

De lichtmasten in het park zijn vaak onderwerp van vandalisme. Die moeten, mochten ze kapot zijn, snel worden gerepareerd. “Als er een lamp kapot is, moet die binnen een dag zijn vervangen”, vindt de burgemeester. “Als dat kan op een duurzame manier, daar zal onze wethouder goed op letten.

Op de route Kasteelplein, Park Valkenberg en Willemstraat is de laatste tijd de drank- en drugsoverlast wel afgenomen. De onderzoekers danken dat mede door het bestaan van het VAST(ValkenbergStadshart)-project. ‘We raden dan ook dan dat project te continueren.’

De gemeente gaat nog in overleg met de politie over hoe ze het fysieke toezicht in het park kan uitbreiden.