Afbeelding

'Bezuiniging 5 miljoen op uitkeringen komt sowieso'

Politiek

BREDA – De geplande bezuiniging op bijstandsuitkeringen gaat sowieso door, zegt wethouder Saskia Boelema in een reactie op kritiek van de PvdA. Dat staat zo in het coalitieakkoord en wordt dus uitgevoerd is haar stelling.

In het akkoord staat een bezuiniging van 5 miljoen op stapel. De PvdA stelt in een brief aan het college dat het zich rijk rekent nog voordat bekend is hoeveel vanuit Den Haag precies gekort wordt. Nu blijkt dat het Rijk meer geld gaat intrekken, maken de sociaal democraten zich meer zorgen.

De PvdA wijst op het bericht van het ministerie van Sociale Zaken dat er minder geld vrijkomt voor bijstandsuitkeringen. Volgens de partij kan Breda op ongeveer 4 miljoen euro minder rekenen.

De gemeente meldt dat het nog niet duidelijk is hoeveel minder verwacht kan worden. En eind september wordt pas in de commissie- en raadsvergadering besproken hoe de bezuinigingen worden doorgevoerd.

“In april van dit jaar hebben wij de voorstellen besproken en verwerkt in het coalitieakkoord. Ongeacht dat we minder van het Rijk krijgen we gaan toch bezuinigen. Dat willen we bereiken door meer mensen aan werk te helpen. Maar degene die recht heeft op een uitkering, krijgt die ook”, aldus Boelema.

De bezuinigingsmaatregel gaat om het zogenaamde ‘I-deel’, waaronder, naast de bijstand, uitkeringen van de WIJ, IOAW, IOAZ en de Wwik vallen.