Afbeelding

Serie 'Trots': Thee en banket bij H. van Haaren

Zakelijk

CENTRUM - In het stadskantoor start in september een foto-expositie over karakteristieke Bredase ondernemers als een hart onder de riem in deze moeilijke tijden. Bredavandaag.nl neemt de komende weken alle winkels uit de reportage ‘Trots’ onder de loep. Nummer 4: Banketbakkerij-Tearoom H. van Haaren.

“Beste binnenstad van Nederland is Breda niet geworden door meneer Blokker en meneer Hema”, zegt René van Haaren. Hij heeft de zaak, waar mensen zich te buiten kunnen gaan aan versgebakken lekkernijen, twintig jaar geleden van zijn moeder overgenomen. “Maar ik werk hier ook nog alle dagen”, zegt Jetty van Haaren, terwijl ze een slokje van haar thee neemt. Zestig jaar geleden opende zij de deuren van haar winkel aan de Veemarktstraat.

“Het is leuk dat er zo’n foto-expositie komt. Dat is toch een hart onder de riem”, zegt Jetty. Volgens René mag dat ook wel. “Niemand is tegenwoordig zeker van zijn baan, maar dat geldt ook voor de grote bedrijven. Mensen die tien jaar geleden bij de P.T.T. werkten, hebben dit massaontslag ook niet zien aankomen.”

Volgens Van Haaren en haar zoon blijft hun banketbakkerij staande door origineel te zijn, een assortiment aan te bieden dat niet ook bij de buren te krijgen is en goed personeel dat aandacht heeft voor de klant.

Naast vaste klanten komen er veel dagjesmensen naar de tearoom, waar de roze en blauwe kleuren een vrolijke sfeer uitademen. “Dit weer is voor ons perfect, zeker in de vakantieperiode. Als het regent komen campinggasten lekker bij ons zitten.”

Maar als het op zondag regent, hebben de vakantiegangers pech. “We zijn zes dagen per week open, met de koopzondagen doen wij niet mee.” René vindt dat die er helemaal niet moeten zijn. “Als de grote zaken op zondag wel open zijn, is het op maandag en dinsdag rustiger in de stad. Dat is dan weer nadelig voor ons.”