In de hal van het OLV is ter nagedachtenis aan Ellen Peeters een stiltehoek ingericht. foto Erik Eggens
In de hal van het OLV is ter nagedachtenis aan Ellen Peeters een stiltehoek ingericht. foto Erik Eggens

'Verdachte moet leven met de dood van Ellen en Nick'

Nieuws Dodelijk ongeval

CENTRUM – Trillend van de zenuwen nipt de verdachte R.J. (21) van zijn glas water. Het is niet niets waarvoor hij terechtstaat in de Bredase rechtbank. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Nick (19) en Ellen (17) Peeters. De twee kwamen om bij een verkeersongeval, R.J. was de bestuurder van de auto.

Regelmatig barst de verdachte in huilen uit als de Officier van Justitie (OvJ) het verhaal weer doet van de toedracht van het ongeluk op 12 juli 2009. J. had gedronken die avond. Hij kwam, net als Nick en Ellen, van een examenfeestje. Ellen was net geslaagd voor haar HAVO aan het OLV Lyceum te Breda.

Vriend
De verdachte verklaart een vriend te zijn geweest van Nick, de broer van Ellen. Nick zat in de bijrijdersstoel, Ellen achterin. Op de Baarleseweg tussen Baarle Nassau en Ulicoten komt de rode Seat Ibiza in een slip in de linkerberm. De verdachte voert een stuurcorrectie uit die helaas slecht uitpakt. Na een hek en een vangrail te hebben geraakt komt de auto uiteindelijk tot stilstand tegen een berkenboom.

Nick en Ellen zijn op slag dood, bestuurder R.J. wordt zwaargewond afgevoerd naar het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hij herstelt volledig. De Officier van Justitie eist een taakstraf van 240 uur en drie jaar onvoorwaardelijke rijontzegging. Daarnaast een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De raadsman lijkt die eis enigszins redelijk te vinden.

Alcohol
Hij kan er niet onder uit dat de verdachte heeft gedronken. Uit de bloedtest bleek dat R.J. zeker zes glazen alcohol had gedronken. “En die bloedafname geschiedde 5 uur na het ongeluk” zegt de officier. Het waren er volgens haar uiteindelijk meer. “In ieder geval tien glazen alcohol”, concludeert ze op basis van onderzoek van het Nationaal Forensisch Instituut.

“Hebt u wel moeite gedaan om naar de familie Peeters toe te gaan”, peilt de rechter de compassie bij de verdachte. J. vindt van wel, de familie denkt er anders over. De familie schreef in een brief dat de verdachte slechts een keer bij hen op bezoek is geweest. Daarna hoorden ze niets meer van hem. De verdachte zou zelfs zijn reguliere leventje van stappen en drinken weer hebben opgepakt. De verdachte beweert juist dat hij, ondanks de Slachtofferhulp, niet snel genoeg in contact werd gebracht met de familie. “Op eigen houtje heb ik een afspraak met hen gemaakt”, aldus R.J.

Slachtoffers
Dat de verdachte had gedronken, lijkt als een paal boven water te staan. Het verweer van J.’s raadsman dat met de stickers op de bloedbuisjes van J’s bloed onzorgvuldig is omgegaan, veegt de officier van tafel. “Ik ben toch blij met de eis van de officier”, zegt de raadsman. “Hoewel in dit verhaal niet twee slachtoffers zijn. Ook mijn cliënt moet dit de rest van zijn leven met zich meedragen.”