Bredaas raadslid ondertekent manifest tegen PVV

Politiek

BREDA – CDA-raadslid Erkal Üçerler heeft als enige CDA'er in Breda het manifest ondertekend dat de regeringsamenwerking met de PVV van Geert Wilders moet tegengaan. “De PVV is tegen een aantal grondrechten, daar spreken wij ons tegen uit.”

Al ruim duizend andere CDA-leden hebben het manifest ondertekend. “De inzet is dat er bepaalde opvattingen van de PVV die in strijd zijn met de grondwet niet in een regeerakkoord of het gedoogakkoord komen”, zegt Üçerler. “De PVV bedreigt de vrijheid van godsdienst en de vrijheid onderwijs”, meent het raadslid.

Als het manifest geen effect heeft, dan vindt er nog altijd een CDA-congres plaats. Volgens Üçerler is dat een stok achter deur. “Daarbij kunnen we nog altijd dingen doordrukken die wij liever niet in het akkoord terugzien.”

Volgens Üçerler is de Bredase CDA-fractie kritisch. “Ik ben dan wel de enige die het manifest heeft ondertekend, de rest houdt de onderhandelingen kritisch in de gaten.”

CDA-partijvoorzitter Pim Gooijers bevestigt dat. “Mijn voorkeur was een middenkabinet, maar dat heeft Job Cohen helaas gedwarsboomd”, zegt Gooijers. “Mochten er strijdige dingen in het regeer- of gedoogdakkoord staan, dan hebben we op het congres wel degelijk een probleem.”