http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-08-19/serie-trots-je-moet-uitgaan-van-je-eigen-kracht
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-08-19/serie-trots-je-moet-uitgaan-van-je-eigen-kracht

Serie 'Trots': 'Je moet uitgaan van je eigen kracht'

Zakelijk

CENTRUM - In het stadskantoor start in september een foto-expositie over karakteristieke Bredase ondernemers als een hart onder de riem in deze moeilijke tijden. Bredavandaag.nl neemt de komende weken alle winkels uit de reportage ‘Trots’ onder de loep. Nummer 8 van serie: Drogisterij v/h Lamers.

Wanneer de deuren van de drogisterij aan de Veemarktstraat open gaan, komt de aroma van oliën en ouderwets snoepgoed je tegemoet. “We verkochten ook een tijdje chocolade, maar daar trokken alle geuren in, dus die was niet meer te eten.”

De opa van Edwin Graafmans nam de zaak in de jaren veertig over. Daarna was het de beurt aan zijn vader, die nog parttime werkt. “Ik ben de derde generatie en ik vind het fantastisch.”

Volgens Graafmans heeft het veel voordelen om zelfstandig ondernemer te zijn. “Je hebt alles zelf in de hand en bent niet afhankelijk van leveranciers. Je kunt je eigen koers varen. Ik zeg altijd, je moet uitgaan van je eigen kracht.”

Die kracht is volgens hemzelf voornamelijk de klantgerichtheid. “Je krijgt hier persoonlijk advies. Die klantgerichtheid is sowieso typerend voor de kleine ondernemers.”

Hij meent dan ook dat juist die zaken er toe bij hebben gedragen dat Breda de beste binnenstad van Nederland heeft. “De gemeente gooit dat iets te makkelijk op hun bordje. Ik denk dat vooral ook de kleine ondernemers veel mensen naar de binnenstad trekken.”

Een eigen zaak runnen heeft niet alleen maar voordelen. “Er wordt niet altijd naar je geluisterd, je bent maar een kleine speler.” Daar had hij voornamelijk last van toen bleek dat de baatbelasting ten onrechte betaald was. “De grote ketens hadden geld en tijd om te procederen, wij niet. Nu krijgen zij hun geld wel terug en wij niet. Dat kan toch niet?”