http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-08-24/expositie-stadsgalerij-muziek-poezie-en-loempias
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2010-08-24/expositie-stadsgalerij-muziek-poezie-en-loempias

Expositie StadsGalerij: muziek, poëzie en loempia's

Cultuur

CENTRUM - Bij de nieuwe expositie Salon de Mudicine is veel te zien, te horen en te beleven in de StadsGalerij Breda. Vanaf woensdag vermaakt het zevenkoppige kunstgezelschap Mudicine de bezoekers vier dagen lang met muziek, poëzie en loempia’s in allerlei soorten en maten.

Onder de naam ‘Salon de Mudicine’ hoopt het gezelschap een paar honderd mensen naar de StadsGalerij te trekken. “Vrijdag en zaterdag treden we op, dan verwacht ik toch wel honderd bezoekers”, zegt Sander Martinet, de trompettist van de groep.

De rest speelt gitaar, percussie of toetsen of draagt gedichten voor. “We zijn drie of vier jaar begonnen tijdens een benefietconcert in een kraakpand aan de Catharinastraat. Daar las Joeri Verbiest gedichten voor en wij speelden daar muziek bij. Dat was een succes.”

Naast muziek en gedichten zijn er ook kunstwerken te zien. “Er komt een deel dat met film te maken heeft, maar er hangen ook schilderijen. Vandaag was een van de jongens nog bezig met het bewerken van een televisietoestel.”

De expositie moet laten zien dat vrijheid en creatie in de pure zin kan en mag. De bezoekers mogen hier ook aan meedoen. Er komt een doek te hangen dat door iedereen aangevuld mag worden. Ook wordt er gebakken. “Vrijdag is er een Loempiade. Iedereen mag dan bedenken wat hij in een loempia wil stoppen.” De dag ervoor wordt er ook gegeten. “Donderdag is er een Jamsessie. Dan wordt er geen muziek gemaakt, maar jam.”

Alles wat Mudicine doet, is improvisatie. Het is voor de artiesten zelf dan ook nog een verrassing hoe alles eruit gaat zien. “We hebben wel een schema, maar verder staat niks vast. Het moet in de loop van de week vanzelf vorm krijgen.”

Het hele programma is te vinden op www.myspace.com/mudicine