De binnenstad liep weer helemaal vol met roodharige mensen foto Perry Roovers
De binnenstad liep weer helemaal vol met roodharige mensen foto Perry Roovers

Rode gloed schijnt over binnenstad Breda

Cultuur roodharigendag

CENTRUM - Duizenden mensen van over de hele wereld kleuren zondag de binnenstad van Breda met hun haardos helemaal rood. Het is namelijk voor het vijfde opeenvolgende jaar de dag van de roodharigen. (Voor foto's klik hier en hier)

Op de Grote Markt zijn alle blondines en brunettes voor één dag zwaar in de minderheid. Overal lopen mensen met rood haar en de meest opvallende kapsels rond. De stroom met mensen loopt helemaal door tot aan het Valkenbergpark, waar volop gepicknickt wordt. Aan De Haven genieten mensen op een zonnig terras van hun drankje en van al het rode schoon dat voorbij komt.

Om twaalf uur 's middags wordt de dag geopend door wethouder Cees Meeuwis en zijn roodharige zoontje Marnix. ''Rood haar heeft iets bijzonders. En het zal geen raadsel zijn wat mijn band met deze dag is wanneer u naar mijn zoon kijkt'', vertelt Meeuwis.

Met alle kraampjes die staan opgesteld, en de grote massa roodharige mensen die door de straten paradeert ziet de binnenstad van Breda er betoverend uit op deze zondagmiddag. Er worden meer dan vijftig verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder verschillende workshops, muzikale optredens en fotoshoots.

Een van de activiteiten die veel bekijks trekt is een modeshow waarin de vier jonge ontwerpers Bregje Cox, Sonja Schödel, Fenny Faber en Jacob Kok hun nieuwste outfits tonen aan de hand van, uiteraard, uitsluitend roodharige modellen. Overal verzamelen zich fotografen, en verschillende monden vallen open bij het zien van de magische outfits die de bloedmooie modellen showen.

Ook wilde Meeuwis in zijn speech benadrukken hoe belangrijk een dag als deze is voor het toerisme en de economie van Breda. Naast de duizenden roodharigen zelf, is er namelijk ook een hoop aanhang meegekomen. Op de terrassen bij de Grote Markt zit het dan ook stampvol, en niet alleen voor het evenement, maar ook voor de ondernemers is dit een succesvolle dag en niet alleen omdat het koopzondag is.