Ooievaarsgevecht in Waspik, 1976. De foto van de Bredase fotograaf Johan van Gurp sluit volgens hem aan bij het thema van Breda Photo 2010: tilt.  Foto Johan van Gurp
Ooievaarsgevecht in Waspik, 1976. De foto van de Bredase fotograaf Johan van Gurp sluit volgens hem aan bij het thema van Breda Photo 2010: tilt. Foto Johan van Gurp

Breda Photo: ‘Nieuwe inspiratie voor lange tijd’

Cultuur

Breda staat de komende weken in het teken van BredaPhoto. Een aantal Bredase fotografen geeft tips over wat te bezoeken en vertelt over hun band met het festival. Vandaag: Johan van Gurp. ‘Dit festival verdient tienduizenden bezoekers’.

Naam: Johan van Gurp
Specialiteit als fotograaf: portretten, sportfotografie
Leeftijd: 62
Fotograaf sinds: 1970

Wat doet Breda Photo met jou als fotograaf?
“Ook al ben ik sinds april 2007 gestopt met mijn werk als fotojournalist, blijf ik nieuwsgierig naar het werk van alle deelnemende fotografen, en laat ik mij graag verrassen door de grote verscheidenheid van beelden die zij voor Breda Photo hebben geselecteerd. Het zal mij ongetwijfeld weer nieuwe inspiratie opleveren om nog lange tijd met veel plezier te blijven fotograferen.”

Wat zou jezelf graag willen bijwonen tijdens het festival?
“Ben van plan om komende donderdag in de Mezz de opening bij te wonen en in de vijf weken die het festival duurt alle binnen- en buitenexposities te bezoeken.”

Naar welk werk kijk je uit?
“In het bijzonder kijk ik uit naar het werk van de Belgische fotograaf Carl de Keyzer waarvan zowel in het Graphic Design Museum als op de buitenexpositie op het Chassépark fotowerk is te zien. De Keyzer behoort tot de top van de documentairefotografen. Vorige maand heb ik van hem nog een tentoonstelling gezien in het fotomuseum in Antwerpen, waar hij foto's exposeerde die hij in Belgisch Congo had gemaakt. Ik zal ook de lezing die hij samen met Denis Darzacq houdt op zondagmiddag 19 september in het Graphic Design Museum bijwonen.”

Welk werk zou je aanbevelen aan bezoekers?
“Ik zou iedereen willen aanbevelen zoveel mogelijk exposities te bezoeken.”

Doe jezelf ook nog mee aan Breda Photo? Op welke manier?
“Ik doe dit jaar niet mee aan Breda Photo. Na 40 jaar fotografie heb ik besloten om dit jaar een time out te maken. Behalve mijn expositie 'Breda in de jaren 1970-2000 ' in de Grote Kerk had ik vorig jaar ook nog een tentoonstelling met 10 Jazzfoto's op groot formaat uit de jaren tachtig in het café FRONT van het Chassé Theater. Die foto's zijn begin dit jaar door het Chassé aangekocht en hangen daar nog steeds, ook tijdens Breda Photo!”

Dit wil ik zeker nog kwijt over het festival:
“De Gemeente Breda mag hartstikke trots zijn op dit evenement, na het lezen van de festivalkrant krijgen de curatoren Reinout van den Bergh, Geert van Eyck en Jan Schaerlackens nu al mijn complimenten voor het programma wat zij hebben samengesteld. Dit Festival verdient het om door tienduizenden mensen bezocht te worden.”

Het thema van het festival is Tilt. Dit is het verhaal ver mijn foto die hier bij aansluit.
“De foto die ik hierbij heb meegestuurd maakte ik op 21 mei 1976 in Waspik. Na een tip dat er zich twee ooievaars wilden nestelen op de schoorsteen van de Bartholomeuskerk toog ik naar Waspik waar ik inderdaad na een half uurtje wachten een echtpaar ooievaars met wat takken zag arriveren op de schoorsteen. Terwijl ik dat tafereel met mijn 300 mm lens fotografeerde kwam er tot mijn grote verbazing een derde ooievaar aanvliegen (wat later bleek een mannetje) die een gevecht begon met het andere mannetje om de gunst van het vrouwtje te krijgen. Uiteindelijk leverde dat mij een serie van 10 foto's op die de andere dag op een halve pagina in de krant stonden afgedrukt en later op een hele pagina in het jaarboek van de Zilveren Camera 1976.”