Bredase filmers zoeken hulp bij 'snelkookpanfilm'

Cultuur

BREDA - Een vrij weekend opofferen voor een prijswinnende film. Zo ging het eerder al met een ’48 uursfilm’ van Bredanaar Joost van Leeuwen. Nu gaat hij voor een nieuwe film in snelkookpanprocedé tijdens het Film Festival in Utrecht. Het hoe en waarom van een filmfanaat.

- 48 Hour Film Project? Waarom doe je mee?
“Tijdens het weekend van het Nederlands Filmfestival (25/26 september) gaan beginnende en ervaren filmmakers met elkaar de strijd aan om te kijken wie binnen 48 uur tot de beste korte film kan komen. Op vrijdagavond worden een aantal verplichte elementen en het genre bekend gemaakt, op zondagavond om 19.00 uur moet het eindresultaat worden ingeleverd. Het gehele proces, van script tot eindmontage moet in 48 uur gebeuren. Het lijkt bijna een onmogelijke opgave, maar toch zitten er ieder jaar bijzonder sterke films tussen. Korte films die vaak niet eens onderdoen voor films met een 'normale' productietijd.”

- Waar komt deze drang om mee te doen vandaan? Hobby? Professionele interesse?
“In ons dagelijks leven werken we vooral aan commerciële video- en filmproducties. Geweldig om te doen, maar je werkt wel altijd met een aantal beperkingen die door de opdrachtgever worden opgelegd. Bij een project als dit heb je de volledige vrijheid.”
“Daarnaast werkt iedereen op vrijwillige basis aan mee. Zowel de crew als de cast, het zijn allemaal mensen met een eigen talent dat ze volledig belangeloos inzitten om het project tot een goed einde te brengen. Eigenlijk zijn het gewoon een stel vakidioten bij elkaar die een vrij weekend opgeven.”

- Is er niet ook zoiets in Breda? Waarom dan Utrecht?
Tijdens het IFFB is inderdaad ook een 48 Hour Film Project. Afgelopen jaar heb ik meegewerkt met het team Zuiderfilm. Hoewel het toen niet is gelukt om de film op tijd in te leveren zijn we wel heel trots op het eindresultaat.

Onze kort film 'Vent' heeft sindsdien op meerdere festivals gedraaid en afgelopen weekend won de hoofdrolspeler zelf de prijs voor beste acteur bij de Delta Shorts op het Internationale Filmfestival Film By The Sea! Volgend jaar zullen we in Breda zeker weer meedoen!”

- Wat ga je maken? Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?
“Op vrijdagavond krijgen we pas te horen welke elementen onze film moet bevatten. Natuurlijk zijn we al wel bezig om wat mogelijkheden op een rij te zetten. Het ziet er naar uit dat we uitgerekend vandaag een mooie locatie in de omgeving Breda hebben gevonden waar we mogen draaien.”
“We zijn nog wel hard op zoek naar acteertalent uit Breda en omgeving. Omdat het script nog geschreven moet worden kunnen we nu nog niet zeggen wat voor types we zoeken, eigenlijk roepen we gewoon iedereen op om contact met ons op te nemen.”

- Een film maken in 48 uur. Dat is een hele opgave, lijkt me. Wie heb je daar allemaal voor nodig? Cameraman ...
“Met name op de zaterdag, de draaidag, zullen er aardig wat mensen aan het werk zijn. Dat zijn uiteraard mensen voor regie, camera, licht en geluid, maar bijvoorbeeld ook een (uitvoerend) producent, runners en een grimeuse.”

- En dat kost allemaal niks?
“Helaas! Hoewel iedereen volledig vrijwillig aan dit project meewerkt, zitten we toch met aardig wat kosten voor apparatuur, locaties, licht, grip, props, catering enz. Het maken van een film is helaas geen goedkope hobby. We zijn natuurlijk best bereid om zelf geld bij elkaar te leggen, maar wat extra steun zou het mogelijk maken om het nog net wat professioneler aan te pakken.”

-Hulp!!! Maar hoe?
“Alle hulp is welkom. Mensen of bedrijven die ons ondersteunen krijgen een plek in de aftiteling van onze film. Deze zal sowieso op het Nederlands Filmfestival draaien in een grote bioscoop in Utrecht. Na afloop van het Filmfestival wordt de film ook ingezonden naar andere festivals, gepubliceerd op internet en sponsors krijgen uiteraard een dvd toegestuurd.”

Acteurs of sponsors kunnen contact opnemen met Joost van Leeuwen via info@192producties.nl De draaidag is op zaterdag 25 september.