Mommers: 'Het bestuur was van alles op de hoogte'

NAC

STEENAKKER – Het bestuur van NAC was van alle problemen op de hoogte. Dat stelt oud-directeur Theo Mommers in een interview met de B-side Rats . Mommers kreeg van velen de zwarte piet toebedeeld sinds de huidige financiële problemen aan het licht kwamen.

In het eerste interview in ruim zes maanden, slaat hij terug op de fansite. De voormalig directeur van de Bredase club vertrok begin april vanwege zijn broze gezondheid. In die periode werd hij beschimpt en beschuldigd, want het miljoenenverlies waar NAC onder lijdt is vooral aan hem te danken, menen een hoop betrokken bij de eredivisievereniging.

Mommers bevestigt het verhaal op de fansite tegenover BredaVandaag.nl. Maar: "Ik geef verder geen interviews", zo stelt de oud-directeur van de club in een reactie.

Total los
Mommers was naar eigen zeggen ‘total los’. Het bleek uiteindelijk niet om hartproblemen te gaan, maar om een burn-out. In het interview stelt hij dat de financiële perikelen geen reden zijn geweest om bij NAC te vertrekken.

“Dat is absoluut niet het geval. Ik heb die commotie zelf nauwelijks meegekregen, want ik las in die periode niets en keek geen televisie. Ja, het is het makkelijkst om mij van alles de schuld te geven. Het bestuur was van alles op de hoogte. De financiële problemen kunnen daarom onmogelijk als een verrassing voor het bestuur zijn gekomen”, aldus Mommers in het artikel van de B-side Rats.

NAC failliet
Volgens Mommers waren de geruchten over dat NAC in de problemen zat niet eens zo vreemd, want de club zat de afgelopen zes jaar in financieel zwaar weer.

“Zo erg zelfs dat de club failliet was. We hebben non-stop met geld problemen gekampt. Mensen hebben geen flauw idee door wat voor dalen we gegaan zijn. We hebben een negatief eigen vermogen van 8 miljoen euro weggewerkt en 5 miljoen aan lijken. Dat is 13 miljoen in zes jaar tijd”, zegt de oud-directeur in het interview.

Ontslag Amoah
Een aantal bezuinigingsmaatregelen die NAC trof, zoals het inkrimpen van de spelersgroep, was al lang genomen, meent Mommers. In het artikel zegt hij dat hij zelf alle ontslagbrieven in maart heeft ondertekend. Dat was inclusief een opzegbrief voor Mathew Amaoh, zo stelt de oud algemeen-directeur.

Mommers: “De beslissing om met hem door te gaan, is dan ook niet door mij genomen. Ook andere maatregelen lagen er in maart al. De schuld bij de belastingdienst was bij iedereen bekend. Dat had te maken met het feit dat Heja zijn betalingen aan NAC niet voldeed. De schuld bij het CFK kwam voor mij als een volslagen verrassing. Ik heb tot 2 april van zowel het CFK als de financiële afdeling geen enkel signaal gehad.”

13 miljoen aan lijken
De voormalig algemeen-directeur ziet de toekomst van NAC ondanks alle sores positief in. Volgens Mommers moet de club in staat zijn in het financiële linkerrijtje te komen.

“Het perspectief is uitstekend, als de toeschouwersaantallen groeien en de sponsorfaciliteiten uitgebreid worden. We hebben 13 miljoen aan lijken opgelost. Nu is het waarschijnlijk 2 miljoen. Waar praten we over? Het is niet eenvoudig op te lossen, maar het staat in geen verhouding tot wat we in 2003/2004 aantroffen.”

Lees op de B-side Rats het hele interview.