Afbeelding

86-jarige Van de Burgt ontvangt Bredase Vredesprijs

Nieuws KMA

BREDA – de 86-jarige Martia van de Burgt ontving donderdagavond de achtste Bredase Vredesprijs op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) voor haar jarenlange inspanningen voor vrijheid, vrede, verdraagzaamheid en mensenrechten in binnen en buitenland.

Van de Burgt heeft zich onder andere ingezet voor de Stichting Religieuzen tegen vrouwenhandel, voor Amnesty Inernational en voor Caritas Catolica in Oradea, Roemenië. Haar werkzame leven bracht zij door als verpleegster, met name in Uganda, Kenia en Tanzania.

Wethouder Bob Bergkamp overhandigde een sculptuur genaamd 'Mother' aan de winnaar. Het sculptuur beeldt een Afrikaanse moeder af die rust en vrede zou symboliseren. “Het beeldje is gericht op het thema van de Vredesprijs dit jaar, namelijk 'kom buurten voor vrede'”, vertelt Bergkamp.

Van de Burgt voelt zich vereerd met de prijs. “Ik wil de organisatie erg bedanken hiervoor. Ik vond het al een beetje verdacht om vanmiddag mijn zus uit Limburg tegen het lijf te lopen. Die zei dat ze in Breda was voor een rondvaart. Maar ik had nooit verwacht dat ik deze prijs zou winnen, en weet ook niet waar ik het aan heb verdiend”, vertelt een bescheiden Van de Burgt.