foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Breda mag door met digitale dienstverlening

Politiek

CENTRUM – Breda gaat werken aan nieuwe digitale dienstverlening voor burgers. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een bedrag van 1,7 miljoen euro voor de zogenaamde Businesscase Dienstverlening.

De businesscase Dienstverlening omvat de gemeenschappelijke digitale dienstverlening zoals een nieuwe gemeente website. Patrick Ernst (VVD) denkt dat de nieuwe dienstverlening zichzelf op den duur terugverdient, te meer omdat 96 procent van de Bredanaars internettoegang heeft.

Het voorstel kwam niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad. Onder meer de SP, Leefbaar Breda de PvdA waren tegen het voorstel nu al door te drukken. Twee moties en een amendement ten spijt ging een meerderheid toch akkoord met de nieuwe vorm van dienstverlening.

Miriam Haagh (PvdA) was op z’n zachtst gezegd voorzichtig met de nieuwe businesscase dienstverlening. Volgens haar staat het voorstel ‘vol met aannames’. “Het advies van advieskantoor Deloitte, die het voorstel bekeek luidt: voor het grote deel van de kosten goed uitgewerkt’.” Haagh vindt dat incompleet. “Ik wil het totaalplaatje weten.”

Ook het feit dat mensen die bijvoorbeeld geen internet hebben, wellicht meer moeten betalen voor de fysieke dienstverlening aan de balie van het stadskantoor, vindt Haagh onbegrijpelijk. “Dat leidt tot ongelijke behandeling van mensen.”

De SP gooit het meer op de mislukkingen van soortgelijke projecten. De fractievoorzitter van de SP vindt de businesscase gevaarlijk. “Sommige projecten waren namelijk bodemloze putten die niet functioneren”, zo betoogt Patrick van Lunteren.

Wethouder Saskia Boelema gelooft heilig in het project. “Uiteindelijk levert het meer op dan dat het kost”, zegt ze. “Het is niet nieuw en in andere steden al bewezen dat het kan.” Op den duur moet het geld op gaan leveren omdat er minder mensen gebruik gaan maken van de fysieke dienstverlening op het stadskantoor.

Ondanks het vertrouwen in de Businesscase houdt Boelema wat betreft het project de vinger aan de pols.