foto Marc van Borft
foto Marc van Borft

‘Stront aan de knikker bij riolen Breda’

Politiek

BREDA – Verschillende politieke fracties verwachten dat het rioolnetwerk flink zal verloederen als het college de bezuinigingsvoorstellen op het riool doorzet. “Er is flink wat stront aan de knikker”, legt SP commissie-lid Michel Spekkers uit.

Spekkers reageerde op de Begroting 2011. Die werd dinsdagavond inhoudelijk behandeld in de commissie Ruimte. Commissieleden konden hun zegje doen over bepaalde onderwerpen, zo ook over het voorstel te bezuinigen op het rioolnetwerk.

Ook de PvdA is het met de SP eens. “Er wordt flink afbreuk gedaan aan een juweel van een rioolnetwerk dat Janus Oomen in het vorige college heeft aangelegd”, zegt raadslid Solveig van Mourik van der Bruggen. “Bij het riool moet nog steeds achterstallig onderhouden worden ingehaald", voegt ze er aan toe. "Om het over calamiteiten opvangen maar niet te hebben.”

Door een flinke stijging van de kosten van het rioolnetwerk ziet het college zich genoodzaakt de geldkraan voor onderhoud enigszins dicht te draaien. In totaal wordt er met 1,3 miljoen euro op de lokale lastendruk waar de riolen onder vallen bezuinigd.

Het college belooft dat er dan nog wel sprake is van een kwalitatief goed rioleringsstelsel, maar dat de kans op calamiteiten met het riool groter worden. “We kunnen dan nog wel aan de wettelijke verplichtingen voldoen om die calamiteiten op te lossen.”

Wethouder Bob Bergkamp legt uit dat voor kwaliteit aan de onderkant van het midden is gekozen. “Dus niet voor lage kwaliteit, maar voor middenkwaliteit. En bij calamiteiten handelen we uiteraard meteen. We waren genoodzaakt om het programma voor riolen in te perken.”