Viering Chinees Nieuwjaar in Breda foto's Perry Roovers
Viering Chinees Nieuwjaar in Breda foto's Perry Roovers

Avans zoekt studenten in China

Algemeen

BREDA – De Avans hogeschool wil meer halen uit hun contacten met het bedrijfsleven en het onderwijs in China. Bestuurslid Marja Kamsma is net terug en ze is uitermate tevreden over trip naar het Aziatische land. “We willen meer buitenlandse studenten naar Nederland halen.”

De interesse opwekken is niet het enige doel waarvoor Kamsma afreisde naar China. De hogeschool wil ook graag stageplaatsen regelen voor Nederlandse studenten.

“Het is behoorlijk belangrijk voor ons om mensen hierheen te halen. Zo leren ze bij ons op school omgaan met andere culturen. Daarnaast willen we om die reden studenten daar naar toe sturen, omdat ze dan buitenland ervaring op kunnen doen”, zegt Kamsma.

Avans nam deel aan de handelsmissie samen met het bedrijfsleven, lokale en regionale overheden uit West-Brabant. Het was de eerste keer dat ook scholen meegingen richting de Chinese provincie Yangzhou.

“Wij ondersteunen de Triple O aanpak, namelijk Overheid, Ondernemingen en Onderwijs. We zijn ervan overtuigd die het beste werkt. Daar hebben we een lezing over gehouden aldaar” aldus Kamsma.

De hogeschool met afdelingen in zowel Breda als Den Bosch heeft al tientallen Chinese studenten rondlopen. Een aantal van hen reisde in het kielzog van de handelsmissie mee. Daar spaken ze op een zusteruniversiteit van Avans over hun ervaring met de opleiding in Nederland.

“In eerste instantie gingen ze mee als tolk. Zij ondersteunden de ondernemers in de contacten met de Chinese bedrijven. Voor ons was het positief, omdat ze Chinezen enthousiast maken voor Avans. Er is nog een voordeel voor de studenten zelf, want zij worden meegetrokken in het vervolgtraject dat ondernemers zijn aangegaan”, stelt Kamsma.

Het bestuurslid richtte zich onder andere op het verwerven van stageplekken. Die gelden voor zowel de studenten van de richting International Business als voor de studenten techniek.

Kamsma: “Ik heb gesproken met Philips die daar een tl-fabriek heeft. Daar zijn stageplekken en afstudeermogelijkheden voor Nederlandse studenten. Al met al was het een zeer succesvolle reis.”