Nieuwe hoogleraar op NLDA Breda

Algemeen

BREDA - Prof. dr. Bob de Graaff is benoemd tot hoogleraar op de Faculteit Militaire Wetenschappen, onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). De Graaff geldt als de Nederlandse specialist op het terrein van wetenschappelijk onderzoek betreffende inlichtingen en veiligheid.

Met de instelling van deze leerstoel en de benoeming van De Graaff geeft de NLDA een impuls aan de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek op het gebied van inlichtingen en veiligheid, zo stelt de opleiding in een toelichting.

Het vakgebied ‘Inlichtingen en Nationale Veiligheid’ (I&NV) richt zich op de studie van inlichtingen en de wijze waarop dit van invloed is op veiligheid. De resultaten van deze studie zijn van belang bij de besluitvorming over de inzet van militaire macht en middelen in conflict en oorlog.

Professor de Graaff (1955) was tot januari 2010 hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme en directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (CTC). Hij was de eerste hoogleraar op dit vakgebied in Nederland. Hiervoor werkte hij onder andere aan de Vrije Universiteit, de Erasmus Universiteit, het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Hij is momenteel ook verbonden aan de afdeling Geschiedenis van Internationale Betrekkingen van de Universiteit Utrecht.

De Faculteit Militaire Wetenschappen verzorgt het wetenschappelijk onderwijs binnen Defensie, in Den Helder en Breda. Hoogleraren, onderzoekers en docenten van de Faculteit houden zich bezig met de theorie en de praktijk binnen de krijgsmacht en brengen die kennis over op toekomstige officieren. Daarnaast verricht de Faculteit onderzoek in dienst van Defensie.