NAC begon de tweede seizoenshelft op 17 januari met een gelijkspel tegen Ajax. foto Peter Visser
NAC begon de tweede seizoenshelft op 17 januari met een gelijkspel tegen Ajax. foto Peter Visser

Vertrouwen NAC-fans daalt tot minpunt

NAC

STEENAKKER – Wat een avond moest worden voor een discussie over Leonardo, Mommers en Ajax uit werd vooral een moment voor de supporters om hun onvrede te uiten over het donderdag gepresenteerde miljoenenverlies van NAC. Het vertrouwen is gedaald tot het minpunt.

Met de allerbeste bedoelingen nam de driekoppige directie, bestaande uit technisch directeur Jeffrey van As, algemeen directeur Bernard Ouwerkerk en de financieel directeur Willem Reijn, plaats op het podium in de Cordial.

Er kwam ongeveer 80 man op de forumavond van de Clubraad af. De cijfers en de verklaringen over de financiële perikelen die de voetbalclub parten spelen buitelden over elkaar de zaal in.

Het is duidelijk dat NAC er buitengewoon slecht voorstaat. Dat gaf iedereen van de clubleiding grif toe. Maar wat menig supporter zich afvroeg is hoe het zover is kunnen komen. En, belangrijker hoe kan het worden voorkomen.

Volgens de plannen wordt het bestuur anders samengesteld, worden er meer controlepunten ingevoerd, komen er meer rapportages en kan niemand meer individueel beslissingen nemen.

Ook financieel hebben er behoorlijk wat ingrijpende maatregelen plaatsgevonden. Er is flink bezuinigd en het eind is nog niet in zicht, maakte de directie duidelijk. Daarnaast moet ook de cultuur binnen de club op de schop.

Alle nieuwe beloften ten spijt kond de directie aanwezige supporters niet zomaar geruststellen.

“Al jaren wordt gesproken over groei, mooie cijfers en de prachtige toekomst van NAC, maar dat hebben we nooit gezien. En zoals het er nu voor staat had niemand verwacht”, zei iemand uit de zaal. “Het vertrouwen is weg. Dus waarom moeten we dit nu wel geloven.”

NAC-voorzitter Bas van Bavel hield nog een vurig betoog om de oprechtheid van de clubleiding en de solide basis van NAC te onderstrepen.

“We hebben acht jaar geleden het groeiproces ingezet. Als je ziet waar we vandaan komen is dat goed gelukt en daarom gaan we er mee door. Dat moet ook, want we mogen niet riskeren dat we afglijden naar de kelder van de Eredivisie of zelfs degraderen.“

Een applaus volgde, maar de vraagtekens werden niet weggenomen. Daarvoor lijkt het nog veel te vroeg. De NAC-supporters zullen het morgen aan het thuisfont proberen uit te leggen wat er mis is gegaan. Dat wordt nog een hele kluif.