Bas van Bavel, voorzitter van NAC. foto Perry Roovers
Bas van Bavel, voorzitter van NAC. foto Perry Roovers

NAC onderzoekt verkoop aandelen

NAC

STEENAKKER – NAC ziet in de verkoop van aandelen een van de mogelijkheden de financiële malaise te boven te komen. De komende weken onderzoekt het bestuur van de club wat voor opties er zijn. “Niemand krijgt een meerderheid, NAC blijft van iedereen.”

Met een opgelopen schuld van 4,2 miljoen moet NAC harde maatregelen treffen. Naast het doorvoeren van bezuinigingen gaat de voetbalclub andere vormen bekijken om de het gapende gat te dichten. Het bestuur onder leiding van voorzitter Bas van Bavel heeft een drietal voorstellen geopperd.

Ten eerste gaat NAC na wat voor mogelijkheden er zijn om de bestaande schulden te herfinancieren. “We gaan in overleg met de leninggevers en proberen om tot een constructie te komen die zekerheid biedt op de middenlange termijn”, aldus Van Bavel.

Zo ziet het bestuur serieuze kansen in het verkopen van obligaties en aandelen. Hierdoor zou de vermogenspositie van de Bredase Eredivisionist direct verbeteren.

“Met de verkoop van aandelen groeit je eigen vermogen. Bij obligaties ligt dat weer wat anders, omdat de opbrengst als vreemd vermogen wordt gezien. In ieder geval kan NAC dan weer leningen aflossen. Dat zorgt ervoor dat de liquiditeit weer toeneemt”, zegt de voorzitter.

Van Bavel benadrukt dat het niet de bedoeling is een meerderheidsbelang te verkopen. Volgens hem gaat een vergelijking met een club als Vitesse zeker niet op.

“We willen de aandelenpakketten niet te groot maken, zodat nooit iemand de meerderheid kan bemachtigen. Dat mag niet gebeuren. NAC is een volksclub en is van iedereen.”

Wat de herfinanciering, waaronder de verkoop van aandelen, moet opbrengen blijft vooralsnog in het ongewisse. De komende weken gaat het NAC-bestuur om de tafel met alle belanghebbende van de club. Dat zijn de sponsors, financiers, supporters, de gemeente en de KNVB. Iedereen moet achter de plannen staan, meent de bestuursvoorzitter.

Dat geldt volgens Van Bavel ook voor de herstructurering van het bestuur. In februari moet nieuwe leden worden gekozen door een geheel nieuw orgaan. Het is tevens een van de maatregelen die in de toekomst een nieuw financieel drama moeten voorkomen.

Van Bavel: “Het nieuwe orgaan vertegenwoordigt alle stakeholders van de NAC. Zij benoemen straks het nieuwe bestuur. In plaats van dat de bestuursleden zelf hun leden kiezen. Het moet er voor zorgen dat een situatie waarin we nu zijn verzeild niet meer ontstaat.”