http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-10-10/tientjes-niet-alleen-voor-mensen-de-bijstandfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2010-10-10/tientjes-niet-alleen-voor-mensen-de-bijstandfoto Erik Eggens

Tientjes niet alleen voor mensen in de bijstand

Nieuws

TUINZIGT – Mensen in de bijstand voelen door de regels een belemmering om iets te gaan doen. Dat kan anders. Dat vindt Erna Smeekens, zelf ook in de bijstand. Ivonne Meeuwsen, Caroline van Rooij en Smeekens organiseerden het Tientjes Symposium.

En dat vond niet geheel toevallig plaats op de datum 10-10-’10 in het Prinsentuin College aan de Tuinzigtlaan 10. Voor tien euro een hele dag met workshops, lezingen, een fototentoonstelling en een informatiemarkt. Allemaal voor mensen die werk willen maken van hun passie.

Smeekens wil mensen in de bijstand maar zeker ook anderen met weinig geld er van overtuigen dat ze door dat woud van regels ook nog iets kunnen doen om wat extra geld te verdienen. “Het stelsel van de bijstand belemmert mensen om iets te gaan doen”, meent ze. “Vandaag willen we mensen de mogelijkheid bieden om van de bank af te komen en iets te ondernemen.”

Rond de 200 mensen kwamen zondagochtend af op de vele workshops en lezingen. Frank en Anita uit Dorst bezochten het symposium uit pure nieuwsgierigheid. Anita ging naar de workshop tasjeslezen. “Dat zegt wel wat over jezelf”, vindt zij. “De ene tas is meer geordend dan de ander. De workshop gaf goede inzichten.”

Frank bezocht de lezing van Huub van Zwieten, directeur van talentbureau TalentFirst en 'droombaangoeroe'. “Ik heb niet meer de leeftijd om mijn droombaan achterna te gaan”, vindt Frank. “Maar toch geeft Van Zwieten goede inzichten op wat je kunt doen om je talent te herkennen en naar boven te halen. Ook laat hij op een spontane manier zien hoe je met vreemden aan de praat kunt komen.”

Smeekens vindt het mooi dat veel mensen positief reageren op het symposium. “Je ziet echt bij mensen een glinstering in de ogen komen als ze hier bezig zijn.” Want, zo zegt ze, “Mensen in de bijstand hebben niet veel te verliezen. Je moet ze de keuze bieden om te doen wat ze leuk vinden.”