Wethouder naar minister om vertraging HSL-Zuid

Politiek

BREDA – Wethouder Wilbert Willems gaat naar de minister ('wie dat dan straks ook mag zijn') om de vertragingen rond de aansluiting van Breda op de HSL. Vorige week maakte de wethouder bekend dat de aansluiting weer met maanden is vertraagd.

Door onverwachte hoogspanningsverschillen in de hogesnelheidslijn en de reguliere lijn zouden er treinen stil kunnen vallen.

Alle politieke fracties spraken tijdens een commissievergadering hun zorgen uit over de aansluiting van Breda op het netwerk.

De PvdA toont zich teleurgesteld over weer een vertraging. “Volgens mij wisten we in 1998 al dat er stroomverschillen waren in de verschillende netten”, zegt raadslid Frans Szablewski. “Twaalf jaar later hebben we nog steeds geen zicht op wanneer die trein nu rijdt.”

Dick Vuijk (Breda’97) vergelijkt het project met het Wilde Westen. “Toen ontspoorde er ook nog wel eens wat.” De fracties vragen de wethouder vooral om de kosten die gepaard gaan met de vertraging in de gaten te houden.

Ook het feit dat bedrijven niet wachten op de komst van de HSL verdient volgens de politiek aandacht. Wethouder Willems verzekert de fracties dat het dossier niet op slot zit. “Het gaat traag, zeker aan Belgische zijde, maar we houden het in de gaten”, zegt Willems.

Binnenkort gaat de wethouder met NS Hispeed, ProRail, Tweede Kamerleden en de minister in gesprek over het hoofdpijndossier.