http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-12/vvd-reis-zuid-afrika-niet-goed-bezuinigingstijdfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-12/vvd-reis-zuid-afrika-niet-goed-bezuinigingstijdfoto Erik Eggens

VVD: Reis Zuid-Afrika niet goed in bezuinigingstijd

Politiek

BREDA – De Bredase VVD-fractie vindt dat het bezoek van ambtenaren en raadsleden aan Zuid-Afrika amper een bijdrage levert aan de ontwikkeling van dat land. In de week van 21 november reist een onder anderen een aantal raadsleden af naar Ekurhuleni, Zuid-Afrika.

Het gaat om de Bredase wethouder Wilbert Willems, directeur Harry Reininga van woningcorporatie Singelveste, twee ambtenaren en twee raadsleden (Miriam Haagh van de PvdA en Marianne de Bie van D66).

Een derde raadslid kan de plek van de burgemeester innemen. De gemeente betaalt voor de raadsleden, de Vereniging van Nederlandse Gemeente betaalt de rest.

Met Ekurhuleni, een stad met bijna 2,5 miljoen inwoners ten oosten van de hoofdstad Johannesburg, heeft Breda een samenwerkingsverband. Het gaat om een slotconferentie van Nederlandse en Zuid-Afrikaanse gemeenten. Ook die reis kan op kritiek rekenen van de Bredase liberalen Thierry Aartsen en Klaas Dijkhoff.

Temeer omdat het ticket van burgemeester Peter van der Velden, die eerst mee zou gaan maar toch andere verplichtingen heeft, wordt gebruikt om een ander raadslid mee te laten gaan. “In deze tijd van bezuinigingen vinden we het niet kunnen om met een extra raadslid naar Zuid-Afrika af te reizen”, zo stelt de VVD in een set vragen aan B&W over de reis.

Aartsen en Dijkhoff vragen van het college een overzicht van de kosten van de betreffende reis naar Zuid-Afrika. Ook willen de liberalen weten wat de reis per persoon kost.

De VVD is niet erg overtuigd van het effect van de reis. Zij zijn van mening dat het bezoek amper een bijdrage levert aan de ontwikkeling van Zuid-Afrika. "Ontwikkelingssamenwerking dient volgens de VVD gedaan te worden door de Rijksoverheid die veel beter en efficiënter in staat is dat uit te voeren."