Afbeelding

Raad akkoord met eerste ronde bezuinigingen

Politiek

BREDA – Een meerderheid van de commissie Bestuur is positief over de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Alleen de kerstboom lijkt te dwarsbomen.

De 25 miljoen euro aan negatief resultaat hangt als een donkere wolk boven de begroting van de gemeente Breda. Het college wil met een reeks voorstellen alvast 10 miljoen van de totale schuldenlast te lijf gaan.

Maatregelen waarover de meeste partijen uit de commissie Bestuur donderdag positief oordeelde. Maar niet iedereen was tevreden. Een van de punten van kritiek kwam vanuit de PvdA. De partij had het over de hapsnap aanpak. “En dat zien we wel vaker van dit college’, merkte fractievoorzitter Miriam Haagh op.

Wethouder financien Saskia Boelema maakte duidelijk dat niet alle keuzes even goed waren afgewogen. “Daar hadden we geen tijd voor. We hebben de opdracht van de raad meegekregen om resultaatgericht aan het werk te gaan. Ik sta open voor voorstellen, liefst voor het eind van het jaar”, reageerde de wethouder.

Het onderdeel in deze eerste bezuinigingsronde dat het meest vragen opriep was toch wel buitenruimte. Onduidelijkheid over minder onkruidbestrijding, het niet vervangen van kapot straatmeubilair, het niet aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties, het onderhoud van de wegen en natuurlijk het korten op de kerstboom.

Dat laatste bezuinigingsvoorstel liep als een rode draad door het politiek debat. Het belang voor veel bewoners en cofinanciering (PvdA) dienden als voorbeeld. Ook het voorbeeld om een kleinere boom op de markt te plaatsen, zodat geld overblijft voor de andere plekken in de stad passeerde de revue (SP).

Ook daar was Boelema kort over, want de wethouder stelt dat in veel gemeenten het heel gebruikelijk is dat de ondernemers de bomen betaalt. “Dat Breda dat jaren heeft gedaan is franje die niet meer kan.”