Pasjessysteem coffeeshops ‘niet in Breda’

Politiek

BREDA – De ideeën die rondwaren in het nieuwe kabinet over strengere regelgeving voor coffeeshops vallen niet goed binnen de Bredase politiek. Een meerderheid in de gemeenteraad ziet een pasjessysteem niet zitten.

Als het aan het nieuwe bewind in Den Haag ligt mogen straks alleen klanten met een pasje softdrugs kopen. Volgens een groot aantal raadsleden zal het omturnen van coffeeshops in ‘besloten clubs’ de illegale handel in de hand werken.

De PvdA wilde weten of de burgemeester ‘iets’ ging doen richting Den Haag. Want fractievoorzitter Miriam Haagh vindt het huidige coffeeshop regime goed in evenwicht.

Burgemeester Peter van der Velden geeft aan zelf voorstander te zijn van het behoud van het huidige beleid dat geldt in Breda. Hij zegt eerst te willen weten wat de opvattingen zijn van Ivo Opstelten, de nieuwe minister van Veiligheid.

“Ik verwacht niet dat hij gaat experimenteren. Maar eerst moeten de contouren vanuit Den Haag zichtbaar worden. Het systeem biedt voordelen. Toch zijn er kanttekeningen. Laten we niet de illusie hebben dat repressief beleid alles oplost”, aldus Van der Velden.

Alleen het CDA is fel gekant tegen het softdrugsbeleid. De partij staat wat dat betreft op een eiland in de Bredase raad. CDA-raadslid Erkal Üçeler ziet het pasjessysteem als een welkome verandering.

Precies aan de andere kant van het politieke spectrum over softdrugsbeleid staat D66-fractievoorzitter Paul de Beer. Voor hem geldt legalisering als de oplossing om de aan softdrugs gerelateerde criminaliteit aan te pakken.

De burgemeester kon daar kort over zijn. Van der Velden maakte een duidelijk statement door te zeggen dat legalisering in zijn ogen volstrekt kansloos is. De wetgeving laat dat volgens hem simpelweg niet toe. Zowel op nationaal als Europees gebied.

“Ik heb ook moeite met de achterdeurproblematiek. We missen een krachtig landelijk beleid en dat zal naar ik verwacht ook niet snel komen”, zei Van der Velden.