Afbeelding

Meer verbouwen zonder vergunning

Politiek

BREDA - Burgers krijgen meer vrijheid om zonder vergunning kleine verbouwingen te realiseren. Dat komt naar voren in het jaarverslag van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Die commissie is in 2009 voortgekomen uit de commissies Architectuur & Stedenbouw en Welstand & Monumenten. Volgens wethouder Bob Bergkamp had die naam een negatieve bijklank. “Bij welstand wordt veelal gedacht aan zaken die niet mogelijk zijn, terwijl we moeten kijken naar dingen die wél kunnen.”

Een van de dingen is volgens Ed Bergers, voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, het geven van meer vrijheid aan mensen die een kleine verbouwing willen uitvoeren. “Het gaat om verbouwingen achter de voorgevel, waar dan geen vergunning meer voor nodig is.”

De Commissie houdt zich bezig met het behandelen van bouwaanvragen en het aanzicht van de stad. Zij probeert deze dichter bij elkaar te brengen. “Het is een zoektocht om zowel de uitstraling van de stad te behouden als de verbouwingswensen van de inwoners tegemoet te komen.”

In 2009 zijn er in totaal ruim 300 bouwaanvragen ingediend en door de Commissie akkoord bevonden.